Papa a cukrosbácsi

Bűnözők üzemeltetik azt a szlovák cukorral seftelő céghálózatot, amelynek vezetője a "Papa" néven ismert főnök, mellesleg egy nemlétező lovagrend tagja. A cukormaffia ellen fél tucat feljelentés érkezett, de a NAV állítólag nem nyomoz.

A feltételezések szerint cukorpiaci áfacsalásban utazó céghálózatra bukkant az Index.hu. A hírportál figyelmét egy rákospalotai panellakásba bejelentett "Confucius Kft." nevű cég keltette fel: bár a cégnek az elmúlt években 1,2 milliárd forintos átmenő forgalma volt, mindössze 20 millió forint hasznot termelt a tulajdonos-ügyvezetőnek, J. Jánosnak, és számos, százmilliós adótartozás is terheli a céget.

A hírportál forrásai szerint J. János, akit ismerői "Sonka" néven emlegetnek, valójában egy koldusszegény stróman. Szerepe annyi, hogy a nevére vegye azokat a cégeket, amelyek a szlovák cukorgyárból a magyar határig elhozzák az árut, majd itt átadják az itteni partnerüknek.

Az átadás körülményei meglehetősen furcsák: az index.hu birtokába került számlákon se dátum, sem pedig a leszállított áru mennyisége nem található. A legfurcsább mégis az: az átadó Confucius Kft. vállalja, hogy befizeti az áfát az áru után, azután mégsem teljesít. Itt az átvevő – a Majer-Cargo Kft. – a papíron áfásan vett áru után visszaigényli az adót, így a céghálózat üzemeltetői már jókora illegális haszonra tesznek szert. A hírportál számításai szerint a Majer-Cargónak egy kamionnyi áru után 700 ezer forint haszna keletkezett. Mivel a társaság hetente 10-30 kamionnyi árut közlekedtetett a határ és az itteni felvásárló között, így éves szinten egymilliárd forint lehetett az áfacsalás nyeresége.

Ekkora haszon alighanem gyanús lenne egy kisméretű élemiszerkereskedő cégnél, ezért a hálózat üzemeltetői a tranzakciókat jellemzően készpénzben bonyolítják le, majd a utólag fiktív számlák tömkelegét gyártják le az ügyletre. Egy sor fiktív, azaz jobbára csak papíron létező cég között szétosztogatják az ilyen módon keletkező forgalmat.

A feltételezések szerint a Majer-Cargo kft. "szakmai partnere" lehet a Ion-Job Trade Kft., az alapítás utáni négy hónap alatt 1,6 milliárdos forgalmat produkáló Donna Laruzzo Kft., a Majercsák és Fia Kft., a Choko-Choko sro., Transbob sro., Sweethome Color sro. A strómancégek tulajdonosai így voltaképpen nem látják, hogy mekkora forgalom megy át a cégükön, ám később, lebukás esetén ők viselik a következményeket. Ami ha igaz, nem meglepő, hogy J. "Sonka" János aktuálisan Szlovákiában bujkál.

A valóságban a szlovák cukorgyárból egyenesen a hazai átcsomagolóüzemekbe érkezik a cukor, mivel a kiskereskedő partnerek csak lepapírozott, átcsomagolt "tiszta" árut vesznek át. A feltehetően bűnözői csoport által üzemeltetett csomagolóüzem gyakorlatilag egy tucat fuvar árából megtérül.

A céghálózatot a a gyanú szerint ketten irányítják. A főnök F. "Papa" Gyula, a kilencvenes években már bíróság állt egy olajos ügyben. Akkor a korábbi versenytáncost azzal vádolták, hogy társaival eltérítette és kirabolta a százhalombattai finomító egyik olajszállító szerelvényét. Végül bizonyítékok hiányában felmentették. A másik irányító F. Gyula bizalmasa, M. "Macsek" János, a Majer Cargo Kft. valódi tulajdonosa.

F. "Papa" Gyula arról is ismert még, hogy az amúgy nemlétező Antiochiai Szentszék Lovagrend diplomatájának adta ki magát, és hamis diplomáciai jelzésű autókkal közlekedett. Talán azért, mert azt remélte: a látszólag diplomáciai védelmet élvező gépkocsikat nem állítják meg a rendőrök.

Az ügyben megkeresett kereskedőláncok közül a CBA-nál leszögezték: nem tudnak róla, hogy áfacsalási ügyben érintett termék lenne a polcukon. Ennek megelőzésére minden alkalommal átnézik az eladó papírjait. Korábban lapunknak a Tesco vezérigazgatója elmondta: nem lehet kizárni, hogy vannak csalók a rendszerben.

Az Index szerint furcsaság még, hogy a most feltárt céghálózat kapcsán eddig egy fél tucat feljelentés érkezett a NAV-hoz. Nincs hír azonban arról, hogy a hatóság nyomozást indított volna az ügyben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.