Milliárdos tartozás a Vs tulajdonosa mögött

Súlyos gazdálkodási problémákkal küzd a New Wave Production Kft., a Vs.hu és az Origo tulajdonosa – legalábbis ez derül ki a cég 2015-ös évről szóló beszámolójának kiegészítő mellékletéből.

A dokumentum majdnem egymilliárdos hitelállományról számol be, de szembetűnő, hogy miközben a cég normál üzleti bevételei 170 millió forintot tettek ki, addig kiadásai meghaladták a 945 millió forintot – nem kell különösebben erős gazdasági véna annak megállapításához, hogy ez fenntarthatatlan gazdálkodás. Mint korábban a Népszabadság is megírta, a cég több mint 330 millió forintos veszteségről adott számot éves jelentésében (amelyet a törvényes határidő letelte után egy hónappal nyújtott be).

Pedig a vállalkozást a jegybanki alapítványok alaposan kibélelték tavaly, de ez csak akkor derült ki, amikor a sokáig titkolt alapítványi szerződéseket áprilisban nyilvánosságra hozták. A cég jelentése szerint az egyéb bevételei meghaladták a 432 millió forintot – ezek voltak az alapítványi pénzek –, miközben a normál üzleti bevételek 127 millióról híztak 170-re egy év alatt.

A cég éves jelentésének kiegészítő mellékletéből az is kiderül, hogy 572 millió forint beruházási és fejlesztési hitelt vett fel a cég, 400 millióval pedig a tulajdonosának tartozik. Ha ezt a csaknem egymilliárdos kötelezettséget összevetjük a cég tavalyi 945 milliós kiadásával, meglehetősen borús kép rajzolódik ki, hiszen borítékolható, hogy minden évben nem kaphatnak több száz millió forintot a Pallas Athéné-alapítványoktól. Igaz, a cég számait idén már az Origo bevételei is gyarapítani fogják, amelyet 4,2 milliárd forintért vettek meg – mint korábban írtunk róla, részben vagy egészben a közelmúltban még államinak számító MKB Bank hiteléből. Az NHB Növekedési Hitelbank a növekedési hitelprogram keretében segítette a jegybank kedvezményes kamatozású pénzéből mintegy félmilliárd forinttal a New ­Wave Production cseh tulajdonosát, a Bawacót.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.