1,2 milliárdra bírságolta a bankokat az MNB

Harmincöt pénzügyi szolgáltató kapott a milliárdos bírságból, mert a jegybank szerint jogszerűtlenül emelték meg az ügyfelek díjait és költségeit.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) összesen közel 1,2 milliárd forint bírságot szabott ki 35 pénzügyi szolgáltatóra, mert jogszerűtlenül emelték meg az ügyfelek díjait és költségeit. A jegybank a vizsgálat során a 2012 januárja és 2013 vége között közzétett banki hirdetményeket vizsgálta és a már lezárult eljárásokban többféle szabálytalanságot is feltárt.

Így például hiányzott a díjemelésre lehetőséget adó, meghirdetett oklista az üzletszabályzatban vagy az általános szerződési feltételekben - hangzott el a jegybank sajtótájékoztatóján. Az ügyfél számára kedvezőtlen díjmódosítást a hatályba lépése előtt kevesebb mint két hónappal hirdette meg a bank, illetve a hatályba lépés előtt két hónappal nem tájékoztatták az ügyfelet arról, hogy ingyenesen felmondhatja a szerződését, ha nem ért egyet a díjemeléssel.

Volt olyan pénzintézet is, amely nem tájékoztatta ügyfeleit a díjemelés okáról, más új díjat vagy költségelemet akart bevezetni, olyat, amely eddig nem szerepelt a szerződésben, vagy megváltoztatták a díjszámítás módját (jellemzően egy addig fix díjas szoláltatás költségét százalékosra alakították át). Azt is kifogásolja az MNB, ha egy addig díjmentes, „0 forintos" szolgáltatást tesznek fizetőssé.

Mint azt az MNB korábban bejelentette: mintegy 160 pénzügyi szolgáltató díjszabását vizsgálja, ebből mostanra 35 esetben zárta le a vizsgálatot, s mindegyik esetben állapított meg valamilyen jogsértést. A bírságok kiszabása mellett 33 szolgáltatót arra is kötelezett az MNB, hogy fizesse vissza ügyfeleinek a jogszerűlenül beszedett pénzeket. Ez százezres nagyságrendben tízmilliárd forintos nagyságrendű összeget jelent, amelyet április végéig kell visszafizetniük a szolgáltatóknak.

A most megbírságolt 35 szolgáltatóból 14 volt bank, melyekre összesen 823 millió forint büntetést szabott ki a felügyelet, a húsz takarékszövetkezet összesen 351 millió forint bírságot kapott, s volt egy pénzügyi szolgáltató is a megbüntetett cégek között. A bankok közül háromnál 98 milliós bírságot szabott ki az MNB (Erste, MKB, Raiffeisen), ami csaknem eléri a maximálisan kiszabható 100 milliót.

Még mintegy 120 szolgáltatónál van folyamatban vizsgálat, ezeket a tervek szerint 2014 nyaráig lezárják. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezeután az MNB ne vizsgálná a bankok díjképzését, hiszen a mostani eljárásokban a 2013 végéig meghirdetett díjakat elemezték, de az idei változásokat, drágításokat is vizsgálni fogják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.