Milliárdokról alkudhat Lázár

Csalódhatnak azok, akik a szabálytalan hazai pénzfelhasználás ­miatt Brüsszelben felfüggesztett, összesen mintegy 840 millió eurónyi (252 milliárd forint) európai uniós támogatás legalább egy részének a felszabadításáról szóló bejelentést várnak Corina Cretu regionális politikáért felelős európai biztos esedékes magyarországi látogatásától. Lapunk úgy értesült: a román politikus nem készül efféle nyilatkozattételre, amikor csütörtökön és pénteken tárgyalásokat folytat a magyar kormány illetékeseivel, és felkeres néhány uniós forrásból finanszírozott projektet.

Cretu fejlesztési biztos Hódmezővásárhelyre is ellátogat
Genevieve Engel / EP

Brüsszelben szerencsétlen időzítésnek tartják, hogy az Európai Bizottság néhány nappal Cretu látogatása előtt döntött arról, hogy visszatart 121 millió eurót a társadalmi infrastruktúra fejlesztésére szánt közösségi pénzekből. Ugyanakkor forrásaink arra is rámutattak, hogy az EU költségvetésének érdekei megkívánták a beavatkozást. Információink szerint a 2007–2013 közötti költségvetési időszakban Magyarországnak járó 25 milliárd euró­ból eddig összesen 840 milliót zárolt Brüsszel: a már említett 121 millión kívül 573 milliót tart vissza a regionális fejlesztésekre és közlekedésre szánt forrásokból – elsősorban közbeszerzési szabálytalanságok miatt –, valamint 146 milliót a társadalmi felzárkóztatásra megítélt Európai Szociális Alapból.

A támogatások sorsa kulcskérdés
Veres Viktor / Népszabadság

Corina Cretu, aki 2014-es biztosi kinevezése óta először látogat hivatalosan Magyarországra, csütörtökön tárgyalásokat folytat Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterrel, valamint Rákossy Balázzsal, az uniós források felhasználásáért felelős államtitkárral. Jakub Adamowicz bizottsági szóvivő lapunknak azt mondta, a találkozók lehetőséget adnak arra, hogy véleményt cseréljenek a visszatartott pénzek sorsáról is.

A regionális biztos a tervek szerint felkeresi az EU-támogatásból újjáépített budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémiát, pénteken pedig megtekinti az ugyancsak uniós pénzek felhasználásával megvalósult szegedi ELI-ALP lézerközpontot. Ellátogat Lázár János miniszter városába, Hódmezővásárhelyre is, amely Szentes és Arad mellett kedvezményezettje a rendszeres mammográfiás szűrés infrastruktúrájának megteremtését célzó EU-projektnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.