Uniós milliárdokból bővülő Linamar-gyár

Átadták a gépjárműalkatrész-gyártással foglalkozó kanadai Linamar kibővített orosházi üzemcsarnokát. Az 5,5 milliárdos beruházás jelentős része EU-támogatásból valósult meg.
Minden idők legnagyobb gazdaságélénkítő programja indulhat Magyarországon az új uniós költségvetési ciklus forrásai révén - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden, a Linamar Hungary Autóipari és Gépgyártó Zrt. Új projektek technológiai fejlesztése című rendezvényén Orosházán.

A miniszter felidézte, hogy a következő hét évben a hazai társfinanszírozással együtt 12 ezer milliárd forintnyi uniós forrás érkezik Magyarországra. A nálunk működő nagyvállalatok - szavai szerint - kedvezőnek tartják a magyar növekedési kilátásokat, pozitívan értékelik az elmúlt években lezajlott változtatásokat, ezért hosszú távra tervezik jelenlétüket. A magyar kormány célja, hogy megőrizze a gazdaság növekedésének tavalyi lendületét. A kanadai érdekeltségű, mezőgazdasági gépeket és autóipari alkatrészeket gyártó Linamar Hungary Autóipari és Gépgyártó Zrt. 5,5 forintból fejlesztette Orosházán üzemcsarnokát, amivel 150 új munkahelyet hoztak létre. A dél-alföldi régióban több telephellyel is rendelkező cég közel 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el a projekthez.

A beruházás több mint 250 millió eurónyi többletértékesítési lehetőséget jelent – mondta Havasi Csaba, a cég alelnöke, európai csoportvezetője. Ismertette, hogy a gépbeszerzések új kapacitási és technológiai lehetőségeket jelentenek, és beszámolt arról is, hogy évi 10 százalékos növekedést céloztak meg. Az alelnök az MTI kérdésére elmondta, hogy Európa legnagyobb autógyárával, a Volkswagen-csoporttal bővítik erőteljesen kapcsolataikat. A beruházáshoz elnyert 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból 1,36 milliárd forintot az Európai Unió, 240 milliót a magyar költségvetés biztosított.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.