Milliárdokba kerülhetnek a devizahitelesek a bankoknak

A bankoknak biztosan több milliárd forintjába fog kerülni a devizahiteles sztori, amelyben hosszú kitérő után a Kúria hamarosan döntést fog hozni – mondta Patai Mihály, a Bankszövetség frissen újraválasztott elnöke a Napi Gazdaságnak. Bármi is legyen az ítélet, a bankok már betáraztak pár milliárdot erre. Patai szerint egy huszárvágással nem lehet a devizahitelesek problémáját megoldani már csak azért sem, mert ha az egész cechet a bankokkal fizettetnék meg – például az összes devizahitel forintosítása révén –, akkor az a forinthiteleseknek és a körülbelül négymillió betétesnek kerülne irdatlan sokba. Ennek fényében inkább az árfolyamgát irányába kellene terelni az érintetteket. Ezt a kormány és a Bankszövetség együtt dolgozta ki még évekkel ezelőtt, s leegyszerűsítve ötéves enyhítést hoz a hitelesek számára, ez idő alatt a hiteleket fix árfolyamon lehet törleszteni.

A bankok már azért sem bírnák elviselni az összes devizahiteles összes kockázatának átvállalását, mert a tavalyi volt a negyedik olyan év, amikor a szektor masszív mínuszt volt kénytelen elkönyvelni. Jóllehet papíron 67 milliárd forint volt a nyereség, ám az eredményt az anyabankok támogatása – osztalék, tőkeemelés – nélkül érdemes nézni, ami azonnal 78 milliárdos mínuszt jelent. A háttérben a hitelezés durva visszaesése, az alapkamat csökkenése áll javarészt. A reálhitelezési volumen csökkent, és 2013-ban 38-40 százalékkal volt kevesebb, mint 2008-ban. Az önkormányzatok hitelfelvevőként kiestek a banki ügyfelek köréből. Ebbe a sorba tartozik, hogy a korábban százmilliós, milliárdos hiteleket igénylő ingatlanfinanszírozás gyakorlatilag megszűnt mint banki üzlet. Végül a jegybanki alapkamat csökkenése is apasztja a banki bevételeket.

A Bankszövetség nem számít arra, hogy megszűnik a bankadó, ám az talán reális várakozás, hogy mértéke csökkenni fog. Ez az adó úgynevezett válságadóként lett bevezetve, emlékeztetett Patai. Nem annyira naiv persze a grémium, hogy komolyan higgye: a válság elmúltával hirtelen eltűnik ez a nagyjából 150 milliárdos tétel a kiadási sorról, ám abban bíznak, hogy legalább kevesebb lesz. Egyelőre konkrét tárgyalások nincsenek e tárgyban, de puhatolózás már van.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.