Milliárdokat fizethet vissza az ING nyugdíjpénztár

Az ING is jogsértően vont el többletköltségeket a magán-nyugdíjpénztári tagoktól. A PSZÁF fellépése nyomán a többi nyugdíjpénztár visszafizette a pénzt az ügyfeleinek, az ING inkább pereskedett. Mostanáig.

Több milliárd forintot fizethet vissza az ING Önkéntes Magánnyugdíjpénztár a tagjainak, miután pert veszített a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével (PSZÁF) szemben.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 2010 második felében vizsgálta meg több nyugdíjpénztár befektetési, vagyonkezelési tevékenységét. Ennek során megállapította: a vagyonkezelői szolgáltatásokért fizetett díjakkal kapcsolatban négy nyugdíjpénztár és vagyonkezelőik többször megsértették a jogszabályokat.

A PSZÁF az érintett pénztáraknak határozatokban írta elő: mutassák ki és fizessék vissza tagjaiknak az indokolatlan közvetett befektetések okozta többletköltségeket, miután azokat érvényesítették vagyonkezelőikkel szemben.

A felügyeleti kötelezés nyomán az AEGON Magyarország Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár, valamint az AXA Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár (az alapkezelőikkel történt elszámolás után) visszafizette tagjainak a korábban elvont összegeket. Az OTP Magánnyugdíjpénztár először bírósági eljárást kezdeményezett a PSZÁF intézkedésének felülvizsgálatára, ám idén áprilisban vagyonkezelőjével együtt elfogadta a felügyeleti határozatban foglaltakat, s azóta már vissza is juttatta tagjainak azok nyugdíjcélú megtakarítását. A peres felek kérése nyomán a bíróság megszüntette az ügy kapcsán indított eljárását.

Az ING Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár közigazgatási perben támadta meg a felügyeleti határozatot, szintén az abban foglalt kötelezések hatályon kívül helyezése érdekében. A Fővárosi Ítélőtábla 2012. július 4-i jogerős ítélete alapján a pert a PSZÁF nyerte meg, amely alapján a felügyeleti határozat végrehajtandóvá vált.

Ez alapján az ING köteles valamennyi érintett korábbi és jelenlegi önkéntes és magán-nyugdíjpénztári tagja számára kiszámítani és visszafizetni a jogosulatlanul elvont, vagyonkezeléssel összefüggő többletköltséget.

A PSZÁF által az elmúlt bő másfél évben a téma kapcsán hozott felügyeleti intézkedések nyomán a négy érintett nyugdíjpénztár – a vagyonkezelőiktől történt visszaigénylést, elszámolást követően – összességében közel 5 milliárd forintnyi összeget térített vagy térít meg több százezer volt és jelenlegi pénztártag részére.

Néhány hónapon belül fizet az ING

A bíróság döntésének végrehajtása érdekében a pénztár egyeztetést kezdeményez a Felügyelettel annak érdekében, hogy a helyzet rendezéséhez szükséges intézkedési tervét előkészíthesse és benyújthassa, és néhány hónapon belül sor kerülhessen a másodfokú ítélet szerinti különbözet tényleges kifizetésére-adta közzé az ING.

Az ING Nyugdíjpénztár magánnyugdíjpénztári ágazatának jelenlegi tagjai esetén a kifizetés a tagok egyéni számláját fogja gyarapítani. Az állami nyugdíjrendszerbe visszalépett tagok esetében a kifizetés egy része a közös állami kasszába kerül. Tekintettel arra, hogy a visszalépett tagok számottevő része az ING esetében kapott reálhozamot, ezért az összeg további része volt tagjainknak kerül kifizetésre pótlólagos reálhozam kifizetésként. Az egy főre jutó tagi kifizetések azonban mind a visszalépett, mind a maradó tagok esetén alacsonyak lesznek. A kifizetéshez szükséges teljes összeg elkülönített számlán áll rendelkezésre a pénztárnál, így annak forrása biztosított.

Az ING Nyugdíjpénztár a jogerős döntés áttekintését követően mérlegelheti felelősen a szabályozási feltételeknek, a gazdálkodási előírásoknak, és a hatékony működés iránti elvárásoknak is megfelelő jövőbeni üzleti modelljét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.