Milliárdokat bukhat az Apple

Jogellenes adókedvezményeket kapott Írországtól az Apple, amelynek dollármilliárdokban mérhető haszna származott a szigetországon átutaztatott és két százalékhoz közeli szuperkedvezményes adókulccsal „megsarcolt” pénzekből. Igaz, ez kiugróan magas kulcsnak számít ahhoz képest, hogy 1980 és 1991 között az amerikai cég teljes adómentességet élvezett Írországban.

Szürke elemek az Apple adóstratégiájában
Szürke elemek az Apple adóstratégiájában
Dado Ruvic / Reuters

A Financial Times szerint uniós vizsgálat indul az informatikai óriás ellen, s ennek következményeként az utóbbi tíz évben – feltételezések szerint – titkos, egyedi alkuk révén nála hagyott több milliárd dollárnyi adót utólag meg kell majd fizetnie – a várhatóan tekintélyes bírság mellett. A vizsgálat tényét Joaquín Almunia versenyügyi biztos is megerősítette. Az alacsony társaságiadó-kulcsot alkalmazó országok mágnesként vonzzák magukhoz azokat a multinacionális nagyvállalatokat, amelyek forgalmuk jelentős részét külföldön bonyolítják le, s ezen bevételeiket az adóparadicsomokéhoz hasonló feltételeket nyújtó országban bejegyzett leányvállalatuk közbeiktatásával adózzák le.

Ezt a technikát alkalmazza az Apple, a Google és a Starbucks is, az uniós vizsgálat rájuk is kiterjed majd. Tavaly egy amerikai szenátusi vizsgálat során kiderült, hogy az Apple két írországi leányvállalatát használja fel ahhoz, hogy spóroljon az adón, e két cégnek egyetlen alkalmazottja sincs, viszont legkevesebb 74 milliárd dollárt sikerült kivonnia az amerikai adóhatóság látóköréből. Az ügyben Barack Obama elnök is megszólalt: lehet, hogy ez a gyakorlat legális, de káros Amerika számára – mondta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.