Milliárdok a tejtermelőknek

Nemzeti forrásból mintegy 2,5 milliárd forintos támogatást nyújt a tejtermelőknek az agrártárca annak érdekében, hogy a tejpiacon kialakult helyzet rendeződjön. A termelők szerint a támogatás fél évet késett ugyan, de a vágóhídtól még így is sok állatot megmenthet.

Az agrártárca a válságba került tejágazat megmentése érdekében olyan átfogó intézkedéscsomagról döntött, amely nemzeti, és uniós elemek is tartalmaz. Kovács László, a Tej Terméktanács elnöke szerint a tárca elképzelése - amelyet a piaci szereplőkkel közösen alakított ki –, kezdeti lépésként elfogadható.

A szakember elmondta azt is, ha tavaly szeptemberben jutottak volna e támogatáshoz, akkor nem lehetne okuk panaszra. Most azonban sok múlik azon, hogy milyen gyorsan jutnak a pénzhez. Ha lassan, akkor továbbra is jellemző lesz, hogy a tehenészetek kényszerből felélik jövőjüket, mert vágóhídra küldik az állatokat, és eladják a vemhes teheneket.

Az új tejtámogatási csomagról Máhr András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára elmondta, hogy ennek részeként az unió dotálja a harmadik országokba irányuló egyes tejtermékek kivitelét. Emellett a tejtermelők úgynevezett standard exportvisszatérítést is kérhetnek.

Márciustól az uniós intervenciós felvásárlásra is lesz mód. A tagállamokban sovány tejporból 109 ezer, míg a vajból pedig 30 ezer tonnát lehet fejalánlani.

Máhr András megjegyezte ugyanakkor, hogy több nagy tejtermelő ország kezdeményezését elutasította az unió, amikor szerették volna felülvizsgáltatni az intervenciós időszak előrehozatalának lehetőségét, valamint a maximális intervenciós mennyiséget, továbbá a kvótaalapú támogatás összegének ötven százalékos megemelését. Erre a leghamarabb jövőre lesz lehetőség az unió döntéshozói szerint.

Kovács László véleménye szerint ez lenne a hazai termelők számára a legfontosabb, hiszen így a jelenlegi literenkénti 9 forintról 13,50-re emelkedhetne a biztos támogatás.

A nemzeti intézkedésekről szólva Máhr András közölte: 2009-ben a tejtermelők mentesülhetnek az úgynevezett szarvasmarhalevél és -útlevél kiállításának költségeitől, valamint a szarvasmarha-füljelzők - ez szolgál az állatok azonosítására - előállítási költségeitől, továbbá a szállítási költségeket is elengedik számukra.

Nemcsak a tejtermelők, hanem a feldolgozók is részesülhetnek az úgynevezett élelmiszer de mininis támogatásból. Ennek részleteit a Tejtermék Pályabizottság bevonásával készítik el.

A tejfogyasztás ösztönzése érdekében az iskolatej-programot is szélesítenék, főként az úgynevezett UHT, azaz a hosszan eltartható friss tej fogyasztásának növelésével.

Emellett a tejfogyasztás növelése érdekében marketingprogramot is indítanak, amelynek tervezett költsége 50-100 millió forint lehet. A tárca kezdeményezi, hogy az élelmiszerbiztonsági ellenőrzések során a tejre és tejtermékekre különösen figyeljenek oda az ellenőrök.

Máhr András az állami segítségnyújtás közé sorolta azt is, hogy az uniós segélyprogram keretében tejterméket is kapnak majd a legrászorultabbak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.