Mikrocégek uralják az utazásszervezői piacot

Jó évet zárt tavaly az utazásszervezői piac, negyedük viszont még így is veszteséges - közölte az Opten. A szereplők 60 százaléka több mint 10 éves, kétharmaduk pedig egyszemélyes vállalkozás. Nem árt hát az óvatosság - figyelmeztet a céginformációs szolgáltató.
A nyári pihenés akkor válik tényleg kikapcsolódássá, ha kellő óvatossággal járunk el az utazásszervező kiválasztásánál - véli a céginformációs elemzésekben járatos Opten Kft. Az utazásszervezési piac évről évre tisztul: tavaly több mint 30 százalékkal emelkedett a megszűnő cégek száma az ágazatban - írják. Jó hír viszont, hogy a felszámolással megszűnő cégek száma jelentősen, 41 százalékkal csökkent. Az üzleti lehetőséget ismét egyre többen látják meg a területben: idén már az első félévben annyi utazásszervezőt alapítottak, mint 2015. egészében – derül ki a céginformációszolgáltató adataiból.

A közel 1300 vállalkozást magába foglaló, mintegy 5 ezer alkalmazottat foglalkoztató hazai piac folyamatosan változik. Egyiptom és Tunézia idegenforgalmának visszaesése után csökkent és várhatóan tovább csökken a Törökországba irányuló turizmus is. Franciaországot szintén kevesebben választják.

Egy cég kockázatának felmérésénél több száz tényezőt vesznek figyelembe: cég- és pénzügyi adatokat, személyes és cégkapcsolatokat, pozitív és negatív információkat, fizetési tapasztalatokat – közölte Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója. A legalapvetőbb körültekintéshez gyakran elég néhány alapadat, mint például a cég működési ideje, alkalmazottainak száma, nyereségszintje - teszi hozzá.

Eredményszempontból a piac 2015-ben szépen teljesített, a szereplők negyede ugyanakkor még így is veszteséggel zárt. Az utazásszervezők több mint 7 százaléka még 2 éve sem működik. Közel negyedük 2 és 10 év közötti, míg majd 60 százalékuk több mint 10 éves. Öt fő feletti alkalmazotti létszámmal csupán minden nyolcadik cég büszkélkedhet. 20-nál többen pedig csak minden negyvenedik cégnél dolgoznak. Kétharmaduk egyszemélyes vállalkozás.

Az üzleti kultúrának ma már része a cégtárrendszerek és -elemzések használata, ám néha magánszemélyként sem árt az óvatosság - fűzi hozzá Pertics Richárd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.