Miért nem megy a magyar munkavállaló Ausztriába?

A legfrissebb adatok szerint Ausztriában a fél évvel ezelőtti piacnyitás dacára elmaradt a magyar munkavállalók rohama - közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója.

Rimányiné Somogyi Szilvia szerint „meglepően szerény az adat”, amely szerint jelenleg 39 819 magyar állampolgár dolgozik legálisan nyugati szomszédunknál, ebből 11 196-an a Magyarországgal határos Burgenland tartományban. Az utóbbi adat 2 481-gyel több a május elsejei piacnyitás előtt kimutatottnál, pedig ebben már azok is szerepelnek, akik legalizálták addigi feketemunkájukat. 

Korábbi hírek szerint a múlt év végén mintegy húszezer magyar dolgozott legálisan Ausztriában, akik zöme a határmenti három megyéből érkezett. Osztrák és magyar szakszervezetek október eleji forgalomszámlálásán ennél jóval magasabb növekményt mutattak ki; egy éve 12 és fél, most pedig közel 16 ezer nyugat felé áthajtó kocsit számoltak meg Győr-Moson-Sopron és Vas megye határátkelőin reggel négy és nyolc óra között, márpedig az osztrák rendőrség adatai szerint az ebben az időszakban átlépő magyarok 90 százaléka dolgozni megy. Tavaly reggel hat és hét óra között lépték át a legtöbben a határt, az idén októberben viszont már fél öttől megélénkült a forgalom, amiből arra lehetett következtetni, hogy ezek az emberek nem Burgenlandba, hanem távolabbi tartományokba tartottak a szakszervezetek szerint.

Mindenesetre alaptalan volt az osztrákok félelme, a magyar munkavállalók nem árasztották el az országot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.