Ki nyer a rejtélyes áramáremeléssel?

Továbbra sem világos, hogy a nemzetközi energiaárak és az áram nagykereskedelmi árának esése közben miért emelkedik a lakossági áram ára. A Magyar Energia Hivatal magyarázatából annyit érteni: ez szerintük jogos, a szállítási költség ugyanis nőtt. Azt sem tudni, hogy az árrés növekedéséből adódó többlethaszon hová lesz. A szállítók-kiskereskedők szerint ezt nem rajtuk kell keresni.

Az energiaügyi miniszter és az energiapiac képviselőinek szerdai kommunikációs ámokfutása nyomán csütörtökön szinte minden sajtóorgánumban más jelent meg arról, végül is januártól nő, csökken avagy szinten marad-e a lakossági áram ára.

Mentenénk a kollegákat. Az illetékesek szerdán nem kívántak kapcsolatba lépni az őket kérdezni szándékozókkal. A számos, egymásnak látszólag ellentmondó - valójában az energiaárak rendkívül bonyolult rendszeréből egy-egy elemet kiragadó - állításból nem csoda, ha az újságírók nem tudtak rendet vágni.

A valós helyzet: a lakossági áram ára januártól 2,9 százalékkal nő. (A Népszabadság ezt írta.)

Arra azonban továbbra sem kapni kielégítő választ, miként lehetséges egy központilag erősen ellenőrzött piacon, hogy a termék nemzetközi árzuhanása és további nyilvános árletörő tényezők ellenére nálunk emelkedik a lakossági ár. (A bizonyos fogyasztásnál nagyobb cégekre vonatkozó, jogilag "szabadnak" nevezett árampiacon pedig több tíz százalékos emelkedés várható, annak ellenére, hogy a nemzetközi olaj- és áramárak zuhannak.)

Az energia hivatal megmagyarázza

Az árakat ellenőrző Magyar Energia Hivatal (MEH) csütörtöki közleményében "egyértelművé és mindenki által érthetővé" kívánja tenni a lakossági villamosenergia-ellátás 2,9 százalékos mértékű változásának okait és hátterét. Megfogalmazásuk szerint az elmúlt napokban több ellentmondásos információ illetve nyilatkozat jelent meg a sajtóban a lakossági villamosenergia-árak jövő évi változására vonatkozóan.

Magyarázatuk szerint nem csupán a termék - az energia -, hanem annak vezetéken történő szállítási költsége (a rendszerhasználat díja) is benne foglaltatik az árban.

A termék ára kétségtelenül csökken - a hivatal közleménye szerint 0,6 százalékkal, a 2008. januári 15,7 Ft/kWh-ról 15,6 Ft/kWh-ra. A MEH szerint az, hogy az állami nagykereskedő, a Magyar Villamos Művek (MVM) szerint 7,6 százalékkal mérséklődött az áram ára, csak látszólagos. Mint írják: "a más forrásból elhangzott 7,6 százalékos árcsökkenés egy időközben módosult MEH-határozat alapján kiszámítható, az egyetemes szolgáltatás területén nem érvényesített átlagárhoz viszonyítva adódna". Az MVM azonban tapasztalataink szerint továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy amiről beszélni "kell", az 7,6 százalékkal csökkent.

A hivatal eme "egyértelmű és mindenki által érthető" indoklás után egyszerűen levezeti, hogy miután a termék ára 0,6 százalékkal csökkent, a szállítási költség emelkedése viszont 3,5 százalékkal növeli (adók nélkül) a lakossági áram árát, kijön a 2,9 százalékos emelés.

A közlemény szerint a MEH spórolt is a lakosságnak. Hiszen nem engedélyezte, mert nem tartotta indokoltnak az egyetemes szolgáltatói árak - így a lakossági árak - emelését, annak ellenére, hogy az MVM nagykereskedő a 2008. évi gázáremelésekkel arányosan, jogszerűen növelte értékesítési árait az áramszolgáltatók felé.

Tehát minden rendben van.

Nem a szállítókhoz kerül a haszon

A másik feszítő, általános közgazdasági kérdés, hogy ha egy termék nagykereskedelmi ára csökken, a kiskereskedelmi meg nő, akkor a haszon vajon hol csapódik le. Volt egy elképzelésünk arról, hogy a kiskereskedőknél. A Magyar Energia Hivatal magyarázatát, illetve energetikai szakértőktől kapott jelzéseket is figyelembe véve ezt úgy finomítottuk: mivel a lakossági áramellátásban a szállítást és a kereskedelmet rendszerint külön cégbe szervezték, ezek azoban egy tulajdonoshoz tartoznak, a kiskereskedők hivatalos haszna nem, a szállítóké viszont nőtt, akkor a szállítóknál. Ezt azonban a lapunkat figyelmeztető szállítók cáfolták, közvetlen bizonyítékokat kérve erre. A nyilvános mérlegek erről valóban nem tanúskodnak: nyilvánosan kimutatható nagy nyereségeket a szintén ugyanezen tulajdonosi körökhöz tartozó, de szabad piaci kereskedők értek el.

Boross Norbert, az Elmű-Émász szóvivője ennek kapcsán a következőket közölte lapunkkal: az Elmű-Émász csoport üdvözli a MEH azon döntését, mely az MVM ZRt.-t egy bizonyos áramtemék árának csökkentésére kötelezte. Ez a csökkenés részben ellensúlyozza más, a szolgáltatáshoz szükséges áramtermékek árának rendkívüli megemelkedését. Így a szolgáltatók fokozott társadalmi áldozatvállalása mellett lehetővé vált a kormányzat fontos céljának, az árak lehető legkisebb növekedésének elérése.

Ez kissé leegyszerűsítve úgy hangzik: bár a beszerzési (nagykereskedelmi) áruk csökkent, más kiadásaik emelkedtek.

De akkor hová?

Értesülésünk szerint a szállítók többek között egy speciális termék, a "hálózati veszteség" árának rendkívüli megugrására céloznak. Ezt bizonyos gázerőművek értékesítik. Az esetleges érintettek lapunk számára tagadták, hogy náluk ebből többletnyereség származna.

Az MVM számításai szerint a MEH döntésével 16 milliárd forint került el tőlük. Marad a kérdés, ez akkor kinél jelenik meg többletként.

Eddig nem akadtunk a nyomára.

Aki megtalálja, szóljon.

Az új gödi transzformátorállomás
Az új gödi transzformátorállomás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.