A Microsoft - Sony konzolháborúban ezúttal a japán cég nyerte a csatát

Kínos döntést kellett meghoznia a Microsoftnak. Az új generációs Xbox One konzoljának szinte az összes elképzelt korlátozását visszavonta. A Sonynál dörzsölik a tenyerüket: ezúttal ők jöttek ki jól a versenyből.

Az év eddig legnagyobb blamáját volt kénytelen elkönyvelni a Microsoft a napokban, és alighanem a Sonynál most széles mosoly mellett dörzsölik a kezüket. Az amerikai cég a piacra dobás előtt álló új generációs konzolok formálódó háborújában termékük, az Xbox One esetében döntött úgy, hogy a Sony által rá gyakorolt nyomással nem kíván szembemenni. Ennek következtében a játékkonzollal kapcsolatban eltervezett csaknem valamennyi, a bemutatókon már többször hangoztatott korlátozást visszavonták, amit közlemény formájában közzé is tettek. A japánok alighanem az előző generációváltáskor elkövetett hibák, s az ebből fakadó piaci pozícióvesztésük óta vártak arra, hogy egy ekkora pofont bevigyenek a konkurens vállalatnak.

A Microsoft méretes hibája az új, vélhetően karácsonyra az üzletekbe kerülő új konzolok megközelítéséből fakad. A Xbox One-t egy minden igényt kielégítő szórakoztató központként álmodták meg. Ez annyira jól sikerült, hogy az eredeti célról, vagyis a játékkonzolról szinte megfeledkeztek. A gépet telerakták olyan, a felhasználók mozgásterét korlátozó elemmel, amin a leendő vevők kiborultak. Így ahhoz, hogy érdemben használja valaki a konzolját, szüksége lett volna internetkapcsolatra. Nos, miután a rajongók haragja egyre csak duzzadt, a Microsoft ezt visszavonta, vagyis a lemezen megvett játékokat minden további nélkül lehet majd internetkapcsolat nélkül futtatni.

Mint ahogy azt a kötelezettséget is felszámolják, hogy 24 óránként kötelezően a netre kellene kapcsolni a gépet. Mindezek mellett a használt játékok újbóli aktiválását sem kívánják korlátozni, vagyis szabadon cserélhetőek, kölcsönbe adhatóak lesznek a játékok. Ezen felül az Xbox One játékok nem lesznek régiókódosak, vagyis bármelyik játék futtatható lesz bármelyik konzolon.

Hogy ezt a hátraarcot meg kellett tennie a Microsoftnak, az különösen azért fájó, mert a Sony a Los Angeles-i Electronic Entertainment Expón tartott Playstation 4 bemutatóján látványosan utazott a Xbox One említett „gyenge pontjaira”. Rendre kiemelte, hogy olyan kötelezettség, mint amit az amerikaiak kérnek, náluk bizony nem lesz. Ez szinte biztosan csak szította az ellenséges hangulatot a Microsoft ellen, s ezt jó néhány fórumon nyomon is lehetett követni.

A Kinect viszont így is marad, vagyis nem lesz olyan választható opció, amely szerint e nélkül lehetne megvenni a gépet. Ez már csak azért sem mindegy, mert így az PS4 100 dolláros – Európában 100 eurós – árelőnye az alapcsomag esetén megmarad.

Ezzel együtt igen dörzsölt rókák kormányozzák a Microsoft hajóját. A redmondi óriás ugyanis a nagy hátraarc bejelentését éppen arra a napra időzítette, amikor az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke, Ben Barnanke a kötvényvásárlási programjuk lehetséges szűkítéséről beszélt. Ennek hatására pedig igen borús hangulat lett úrrá a világ, s a New York-i tőzsdéken is. Ez pedig elfedte a Microsoft visszavonulását, hiszen így lehet azt mondani, a részvények áresése (közel 35 dollárról csaknem 33,5 dollár alá csúszott a jegyzés) a Bernanke-beszéd következménye volt. Ez már csak azért is elfogadható magyarázatként, mert bár az Xbox körüli történés a Sony részgyőzelmét jelentette, ám ezzel együtt New Yorkban a Sony részvényei is estek 20,84 dollárról 20 dollár közelébe.

Phil Harrison mutatja be az új Xbox-ot - napokkal később a Microsoft kénytelen volt változtatni a beállításokon
Phil Harrison, corporate vice president of Microsoft, speaks during the Xbox E3 Media Briefing at USC's Galen Center in Los Angeles, California June 10, 2013. REUTERS/Mario Anzuoni (UNITED STATES - Tags: SCIENCE TECHNOLOGY BUSINESS ENTERTAINMENT)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.