Microsoft lesz a Nokia

A Microsoft a hét végén bekebelezi a Nokia mobiltelefongyártó üzletágából azt, aminek szükségét érzi a tevékenység fenntartásához. A finn céget Microsoftra keresztelik át, de az amerikaiaknak a márkanevet tíz évig piacon kell tartaniuk.
Dado Ruvic / Reuters

 A Microsoft a hét végén lezárja a finn Nokia mobiltelefon-üzletágának 5,4 milliárd eurós felvásárlását - emlékeztet a napi.hu a a Financial Times alapján. A finn leányvállalat új neve Microsoft Mobile Oy lesz. Noha az amerikai szoftvergyár akár ki is vezethetné a Nokia márkanevet a piacról, a név megtartására tíz éves szerződést kötöttek a felek - idézi a lap a gadgets.ndtv.comot.

A Microsoft számos Nokia-gyárat feleslegesnek tart, így azokat át sem veszi. A végső lista pénteken válhat ismertté. Szinte bizonyos, hogy a Microsoft nem veszi át a Nokia méretes, adóvitában érintett indiai üzemét és - meglepetésre - a 200 embernek munkát adó dél-koreai gyártóbázist sem.

A Nokia a jövő héten megjelenő negyedéves gyorsjelentésével együtt hozhatja nyilvánosságra, mit kezd a nyakán maradó üzemekkel.

A finn vállalat a jövőben kizárólag vezetéknélküli hálózati berendezéseket gyártó üzletágára és számos távközlési szabadalmának kezelésére összpontosítja tevékenységét - közli a Napi Gazdaság. A lap emlékeztet, hogy az 1967-ben, eredetileg cellulózfeldolgozásra alakult Nokia valójában mindig is igen kiterjedt volt. A vállalat a 90-es évektől egészen 2012-ig a világ legnagyobb mobiltelefonértékesítőjének számított, ám mára képtelen volt lépést tartani az Apple és a Samsung termékeivel és veszteségessé vált. Szakértők szerint a finn vállalat lassan reagált a változásokra.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.