Michelin megszüntet 1093 munkahelyet - elbocsátás nélkül

A világ vezető gumiabroncs-gyártója, a francia Michelin szerdán bejelentette: 2010-től megszüntet 1093 munkahelyet Franciaországban, de nem lesznek elbocsátások.

A leépítési tervet önkéntes nyugdíjazási programmal és a dolgozók egy részének áthelyezésével kívánják teljesíteni. A leépítés három telephelyet érint: Lille közelében 276 állás szűnik meg, Tours-ban 340, Montceau-les-Mines-ben pedig 477 munkahelyet számolnak fel. Az átszervezésben érintett 1093 munkatárs közül 495-nek kedvezményes önkéntes nyugdíjba vonulást javasol a cég, 598 dolgozónak pedig másik üzemben ajánlanak munkát.

Az abroncsgyártó három év alatt összesen 1800 alkalmazottól kíván önkéntes távozási program keretében megválni, és évente közel ötszáz új dolgozót venne fel a nyugdíjba vonulók helyére. Az átszervezési programmal párhuzamosan több mint 100 millió eurós beruházást terveznek a cég a Clermont-Ferrand-i székhelyén működő kutatás-fejlesztési központban az új termékek kifejlesztésének felgyorsítására.

A társaság a gazdasági válság mellett a franciaországi termelés megerősítésével és az egyre agresszívebb konkurenciával szembeni hatékony fellépéssel indokolta az átszervezési programot. Cyril Poughon, a CFDT szakszervezet képviselője szerint azonban a munkahelyek megszüntetése jelenleg nem indokolt, mert "a vállalat nyereséges és osztalékot juttat a részvényeseknek, miközben a dolgozók szenvednek a válság következményeitől."

A Michelin 19 országban összesen közel 120 ezer főt foglalkoztat. A társaság forgalma az első negyedévben 14,2 százalékkal, a gyártott abroncsok száma 25 százalékkal csökkent. A gyárak jelenleg fél kapacitással üzemelnek, a részleges, havi háromnapos technikai munkanélküliség a dolgozók harmadát érinti. A keresletcsökkenés és a piaci verseny erősödésének hatására valamennyi nagy abroncsgyár átszervezést hajtott végre az elmúlt hónapokban nyugat-európai telepein, elsősorban Franciaországban. A német Continental márciusban jelentette be, hogy bezárja 1120 főt foglalkoztató üzemét a franciaországi Clairoix-ban, az amerikai Goodyear Dunlop pedig májusban közölte, hogy elbocsát 820 személyt Amiens-i gyárából.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.