Mi számíthat magyar terméknek?

Brüsszel egy sor kifogást emelt a tavaly uniós jóváhagyásra elküldött magyar jogszabállyal kapcsolatban, így szerintük az versenykorlátozó és fogyasztómegtévesztő lehet.

Terjedelmes levélben részletezi a Brüsszeli Bizottság, hogy milyen kifogásai vannak a tavalyi év végén notifikációra elküldött magyar termékrendelettel kapcsolatban. Így hónapokig elhúzódhat még a rendelet hatálybaléptetése, illetve kérdéses, hogy a jelenlegi formában maradhat-e a magyar jogszabály.

A vidékfejlesztési tárca illetékese, Gyaraky Zoltán a VM élelmiszer-feldolgozási főosztály vezetője a Lánchíd Rádiónak elmondta:  az Unió aggályai három csoportba sorolhatóak. Részben technikai - fordítási, formai hibák kerültek a jogszabály szövegébe.

Ugyanakkor az aggályok harmadik érdemi részében unió aggályosnak látja a fogyasztói jogok érvényesülését. Mindenekelőtt az "egyes ön­kén­tes meg­kü­lön­böz­te­tő meg­je­lö­lé­sek élel­mi­sze­re­ken tör­té­nő hasz­ná­la­tá­ról" címet viselő jogszabály három csoportba sorolja be a hazai terméket - "magyar termék", "hazai termék" illetve "hazai feldolgozású temrék" ami szimplán zavaros az unió szerint. 

Ugyanakkor az illetékes brüsszeli bizottság úgy látja, hogy ezek a megjeleölések alkalmasak a verseny korlátozására, így sértik az áruk és szolgáltatások szabad áramlásának az elvét.

Az ügy kapcsán sajtóközleményt kiadó Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) elemzésében úgy fogalmaz:  az unió nem a minősítés lehetőségét kifogásolja, hanem annak a közösségi követelményekkel ellentétes szűkítését (a hazai rendelet szerint kevesebb termék minősíthető magyarnak, mint az uniós előírások szerint).

A kereskedők ugyanakkor egyetértenek a VM rendelet teljes tartalmával.

Az OKSZ is felvetette azonban a rendeletalkotás során, hogy az unió kifogásolhatja a magyar jogszabályt. Az előbbiek miatt azt javasolta, hogy ebben az esetben a  szakmai, civik szervezetek együttműködésére kell telepíteni a minősítés rendjét (tehát nem jogszabály keretében kell szabályozni), éppen ezért támogatja a VM képviselőjének azt, a mai napon elhangzott nyilatkozatát, mely szintén ebbe az irányba mutat - mondja az OKSZ közleménye.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.