Mi lesz a Badacsonyörsi stranddal?

Húszmillió forintból új strand épült Badacsonyörsön, amit a fejlesztő az önkormányzatnak és egy helyi egyesületnek ajánlott fel. Azok viszont nem vették át a területet, így félő, hogy a strandot nem használhatja a közönség.

Az elhúzódó viták után elkészült Badacsonyörs új fürdőhelye, amelyet immár térítésmentesen használhatnak a település lakói, üdülő tulajdonosai és vendégeik is - tájékoztatott a fejlesztést végző SCD Group. A heves vitákat követően megvalósult beruházás végül a Badacsonyi Érdekvédelmi Egyesülettel kötött megállapodásnak megfelelően jött létre. A tulajdonos térítésmentesen adná át a helyi önkormányzatnak a háromezer ngyzetméteres területet, miután több mint 20 millió forintért megfelelő számú mellékhelységet és zuhanyzót épített, valamint biztosította a vízhez jutás lehetőségét is.

A megállapodás ellenére a képviselőtestület és az Érdekvédelmi Egyesület nem vette át a területet, így kétséges, hogy a fürdőzők meddig használhatják a létesítményt - írja az SCD Group.

Az ügy megértéséhez jóval korábbra kell visszatekinteni. A badacsonyörsi nyaralók és a helyi lakosok három éve még az elszakadást is kilátásba helyezték, mert nem volt saját strandjuk. Pontosabban, egészen addig volt, amíg a Balatontouristhoz tartozó helyi kemping strandjára lejárhattak, ám az a Balaton Fejlesztési Programról ismert SCD Group-hoz került, s azon nagyszabású ingatlanfejlesztést tervez a cég. Ezzel a helyiek strandolási lehetősége megszűnt, legalábbis, a legközelebbi fürdőzőhely négy-öt kilométeres távolságra került tőlük.

Ezt a konfliktust oldotta volna meg, hogy a Villa Park Badacsony Ingatlanfejlesztő és Turisztikai Kft. a helyi fürdőzési lehetőség biztosításának érdekében 2008 márciusában állapodott meg a helyi önkormányzattal arról, hogy a településnek saját területéből ingyenesen átadja azt a 3000 négyzetméteres vízparti területet, amelyet a Balaton Vízparti Rehabilitációs rendelet strandként jelölt ki. A terület becsült értéke közel 200 millió forint volt, és a szerződés értelmében a helyi önkormányzat vállalta, hogy itt strandot alakít ki. 

Ezzel meg is oldódhatott volna a történet, ám ehelyett konfliktusba a helyiek érdekképviselete és az SCD mellé belépett az önkormányzat is, akiket akkor úgy tájékoztattak az illetékesek, hogy a strand kialakítása százmilliós nagyságrendű forrást igényel - amit a kis helyhatóság nem tudott vállalni. Az érdekvédők akkor azt feltételezték, hogy a magas összeg csak ürügy a fejlesztésből való kihátrálásra.

A Badacsonyörsi Érdekvédelmi Egyesület mindeközben pedig a megállapodást sem fogadta el, mondván csakis a kemping korábbi fürdőhelye a megfelelő a számukra.

- A Villa Park Badacsony Ingatlanfejlesztő és Turisztikai Kft egyébként azt is vállalta, hogy az új strand kialakításáig a korábbiakhoz hasonló feltételekkel használhatják a helyben élők és nyaralók a magántulajdonban lévő kemping területét fürdőzésre - írja az SCD Group közleménye.

Az ügy megoldása érdekében a Villa Park Badacsony Ingatlanfejlesztő és Turisztikai Kft a helyi önkormányzat képviselőtestületének tudomásával és beleegyezésével 2009 június 22-én megállapodást írt alá a Badacsonyörsi Érdekvédelmi Egyesülettel.

Ennek értelmében a társaság vállalta, hogy az Egyesülettel egyeztetett módon kialakítja a fürdőhelyet, vagyis leválasztja a területet, megfelelő számú mellékhelységet és zuhanyzót épít, valamint biztosítja a vízhez jutás lehetőségét. A megállapodás értelmében mindezen kívül a cég a területre az Egyesület számára – választása szerint – használati, illetve ingyenes bérleti jogot biztosít, és ezt követően adja azt át ingyenesen az önkormányzatnak. A megegyezés értelmében a strand átadását követően az ingatlan üzemeltetésének és fenntartásának költségei a helyi önkormányzatot terhelik.

Az SCD közleménye szerint a Villa Park Badacsony Ingatlanfejlesztő és Turisztikai Kft. megdöbbenéssel vette tudomásul, hogy az ott nyaralók érdekeivel ellentétes módon a Badacsonyörsi Érdekvédelmi Egyesület, illetve a helyi önkormányzat új – immáron az egyesület tagjaiból is álló képviselete – 2011 június 7-én nem vette át a fürdőzésre alkalmas területet, hanem annak kialakításával kapcsolatban újabb, jogilag nem megalapozott, a korábbi megállapodásokból nem fakadó kéréseket adott elő, amelyeket a társaság már nem tud teljesíteni.

A társaság reméli, hogy az Egyesület és a helyi önkormányzat sem mond le a helyi lakosok, üdülőtulajdonosok számára nyugodt pihenést biztosító fürdőhelyről, a 3000 négyzetméteres, a több tízmillió forintot érő tóparti terület ingyenes átvételéről. A strand üzemeltetése ugyanis szerződés szerint az Önkormányzat, illetve az Érdekvédelmi Egyesület feladata lenne.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.