Mi kapunk gázt

Magyarországra Ukrajnából változatlanul a szerződéses mennyiségben érkezik a gáz. Mivel Ukrajna - ahol a mi gázunk is keresztülhalad - belföldi célra a kereskedelmi viták miatt ma reggel óta nem kap Oroszországtól gázt, a kiesett mennyiséget feltehetőleg belföldi tárolókból biztosítják. Kérdés, ez meddig tartható fenn.

Magyarországra továbbra is a szerződés szerinti mennyiségben érkezik a gáz - nyilatkozta lapunknak Zsuga János, a rendszerirányítást végző, Mol-tulajdonban lévő FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója. A magyar szereplők részéről semmiféle pótlólagos készültséget nem igényel az ukrán belföldi helyzet - tette hozzá. Értesülésünk szerint ennek ellenére az érintett cégek és állami szervek részvételével hamarosan összeül az úgynevezett Földgázellátási Krízis Bizottság.

Lakatos Edina, az FGSZ szóvivője közleményükben úgy fogalmaz: egyelőre nincs fennakadás a magyarországi gázszállításban. Az FGSZ Zrt., a hazai nagynyomású földgázszállító távvezetékrendszer tulajdonosa és üzemeltetője állandó kapcsolatban van a környező országok és a kereskedelmi engedélyesek diszpécserszolgálataival és ügyeleteseivel - tette hozzá. A társasaág folyamatosan figyeli a földgázellátó-rendszer forrás-fogyasztási egyensúlyát és szükség esetén megteszi a megfelelő lépéseket - tette hozzá a szóvivő. A mai napra várható országos fogyasztás 68 millió köbméter. (Ebből korábbi hírek szerint az import 30 millió köbméter.)

Az ukrán belföldi helyzet ugyanakkor igencsak aggasztó - vélik szakértők. Ukrajna és Oroszország kereskedelmi vitája folytán ugyanis az orosz fél ma reggel 8-tól mostanáig nullára csökkentette azt a gázmennyiséget, ami ukrán belföldi felhasználásra fordítható. Ez fizikailag nem választható külön a tranzitcélú gáztól, tehát valójában az történt, hogy az ukrán és európai igényeknek megfelelő, napi 390 millió köbméteres kapacitás 300 millió köbméterre csökkent.

Hasonló esetek történtek már az elmúlt években. Akkor azonban Ukrajnában a lecsökkent belföldi szállításokat állítólag a tranzitszállítmányokból pótolták ki, ami illegáls.

Szakértők szerint azonban most ennek nincs jele, ami az eddigiekhez képest határozottan kedvező fejlemény. Góczi István, az ukrán hátterű Emfesz Kft. ügyvezetője úgy véli: ez csakis aképp oldható meg, ha a gázegyensúlyt Ukrajna a belföldön felhalmozott gáztartalékaiból biztosítja. A többek között lakossági gázértékesítéssel is foglalkozó Emfesz szintén folyamatosan hozzájut az Ukrajnában tárolt mennyiségéhez.

A helyzet azonban cseppet sem megnyugtató. Oroszország és Ukrajna az állami vezetők és a részt vevő cégek szintjén egyaránt továbbra is egymást vádolja a helyzet kialakulása miatt. Folyamatosak a tárgyalások, de egyelőre nem körvonalazódik megállapodás. Ukrajnában tehát továbbra is fennmaradnak a furcsa nyomásviszonyok.

Megfigyelők úgy vélik, most lényegében Ukrajnán múlik, Európa meddig jut gázhoz. Az ország most látványosan igyekszik fenntartani az unió felé szavahihetőségét, vagyis a gyakorlatban is teljesíti azokat a számtalanszor hangoztatott ígéreteit, miszerint a két fél vitája nem fogja érinteni az európai ellátást. Igaz ugyanakkor az is, hogy az utolsó, rendkívül feszült napokban már ellentmondó hírek érkeztek Ukrajnából arról, hogy az állami vezetők a tárgyalásokon már ezzel az eshetőséggel is fenyegettek.

Szakemberek szerint elméletileg több hónapig is fenntartható lenne a mostani állapot: a Gazprom tulajdonában 16-18 milliárd köbméter gáz van ukrán tárolókban, míg belföldi felhasználásra 1-2 milliárd áll rendelkezésre. Elvileg a Gazprom a nyugati határszélen ezekből is ki tudja egyensúlyozni az esetleges belföldi nyomásingadozásokat. Ám a berendezések állapota állítólag rendkívül leromlott, pedig ekkora várható megterhelésnél azokat csúcsra kell járatni.

Nem javítja a helyzetet - akár a két fél közötti vitát is gerjesztheti -, hogy Európában most a várakozásoknál hidegebb van, ami növeli a térség gázigényét. Magyarországon az átlaghőmérséklet mínusz 5 fok: ez némileg hidegebb az előrejelzésnél. A napi igény így most 66 helyett 68 millió köbméter.

A Gazprom főhadiszállása Moszkvában december 31-én
A Gazprom főhadiszállása Moszkvában december 31-én
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.