Mi a szösz! Segítséget kér a NAV

Az állampolgárok segítségét kéri az adóhatóság a csalások és visszaélések visszaszorításának érdekében. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerint lépten-nyomon szabálytalanságokba lehet botlani, így arra kérnek mindenkit: kérjenek mindenütt számlát.

Itt a nyár, a jól megérdemelt pihenés időszaka, de a NAV tapasztalatai és a közérdekű bejelentések alapján megállapítható, hogy a polgárok egy része lépten-nyomon szabálytalansággal szembesül - írja a privátbankár.hu. A portál szerint a sült halról, jégkrémről, sörről csak elvétve kapnak nyugtát, az éttermi fogyasztásról sokszor tollal írt vagy számítógéppel előállított, vendéglátós nyelven „pincérblokkot” adnak, amit a hozzá nem értő szem szabályosnak vél. A szabálytalanul kiállított nyugták legfőbb következménye a hozzájuk kapcsolódó adófizetési kötelezettség elmaradása, a költségvetés megrövidítése. Ennek elkerülése érdekében kéri a NAV a polgárok segítségét.

A NAV közleményében kiemelte, hogy a költségvetés szempontjából a legfontosabb bevételeket az adók, járulékok, illetékek jelentik, amelyek forrást biztosítanak a közös kiadások finanszírozására. Annak érdekében, hogy valamennyi vállalkozás eleget tegyen adófizetési kötelezettségének, a NAV fokozott ellenőrzési tevékenységet folytat, amely során a számla- és nyugtaadási kötelezettséget is ellenőrzi, amely azért is fontos, mert a számla- és nyugtaadás elmulasztásával a vállalkozás eltitkolja bevételét és így adót sem fizet utána.

Ugyanakkor nem állhat minden vendéglátóhely, lángosos vagy piaci árus mellett egy revizor, ezért a NAV azzal érvel: feltétlenül szükség van társadalmi összefogásra. Ennek legegyszerűbb módja, ha mindenki kér nyugtát a vásárlásról, fagyizásról, vízibicikli-bérlésről, dinnyevásárlásról.

Fontos, hogy minden vevő legyen tudatában annak, hogy az eladó köteles nyugtát, számlát adni. Ez nem jár újabb anyagi teherrel a vásárlónak, szó szerint semmibe sem kerül, de hatása már rövidtávon kimutatható. A NAV felhívta rá a figyelmet, hogy ahogy egy alkalmazott nem választhatja azt, hogy munkáltatója ne vonja le a kötelező adót és járulékokat a munkabéréből, úgy másoknak se engedjük, hogy kibújjanak a közteherviselés alól a számla- és nyugtaadási kötelezettség megsértésével.

Az adóhatóság arra kéri a polgárokat, ha azt tapasztalják, hogy nem kapnak megfelelő nyugtát, akkor azt kérjék az eladótól, majd ha ez után sem tesz eleget a nyugtaadási kötelezettségének, úgy a NAV az e témában tett jelzéseket továbbra is fogadja és kivizsgálja.

A NAV bízik abban, hogy a fokozott ellenőrzések mellett az állampolgári szerepvállalással mind nagyobb mértékben sikerül jogkövető magatartásra sarkallni a vállalkozásokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.