MGYOSZ: intenzív nemzetközi egyeztetésekre van szükség

A gyáriparosok szerint Magyarország nemzetközi megítélése mára a gazdasági mutatók által indokoltnál is rosszabbá vált, ez pedig a bizalom hiányának jele.

Nemzetközi és hazai szinten egyaránt intenzívebb egyeztetéseket, az érintettekkel folytatott szorosabb együttműködést javasol a Kormány számára a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége. A munkaadói szervezet szerint ez a Magyarország iránti bizalom helyreállításának nélkülözhetetlen eszköze.

Magyarország nemzetközi megítélése mára a gazdasági mutatók által indokoltnál is rosszabbá vált, ez pedig a bizalom hiányának jele. Tudomásul kell vennünk, hogy a jelenlegi, kiszámíthatatlanul változó világban a nemzetközi közösség pozitív megítélése minden korábbinál fontosabb. Az elvesztett bizalom visszanyerése nemcsak az EU, a nemzeti kormányok és az IMF, hanem a működő tőke és a pénzügyi befektetők vonatkozásában is létfontosságú. A Magyarországon működő vállalatok sikerének – sokszor napi szinten – elengedhetetlen feltétele a nemzetközi bizalom helyreállítása.

A kormányprogram vállalkozásokat érintő alapvető célkitűzéseivel, így a munka középpontba helyezésével, az adminisztrációs terhek csökkentésével és az adócsökkentéssel a vállalatok messzemenően egyetértettek, de az elmúlt időszak erőltetett ütemű törvénykezése a legtöbb esetben lehetetlenné tette az előzetes egyeztetetések lefolytatását és a döntéshozatal megalapozását segítő hatástanulmányok elkészítését. Ez egyrészt negatívan hatott a szabályozás minőségére, másrészt óhatatlanul bizalomvesztéssel járt.

A bizalom visszaszerzésének legfontosabb eszköze hazai és nemzetközi viszonylatban egyaránt az érdekeltekkel fenntartott partneri viszony, illetve a mindenkori minimális szabályokon túlmenő, részletes tartalmi egyeztetés.

A mai bizonytalan világpolitikai helyzetben a széleskörű együttműködés a gazdaság fejlődésének sokkal inkább nélkülözhetetlen feltétele, mint akár csak néhány éve.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.