MFB: bankgarancia program az élelmiszer-feldolgozóknak

Közzétette honlapján a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) az élelmiszer-feldolgozók számára kidolgozott, 30 milliárd forint keretösszegű bankgarancia programot, amely a válság miatt nehéz helyzetbe került, de egyébként életképes vállalkozásainak éven túli lejáratú forgóeszközhitelhez jutását segíti.

Az MFB a bankgarancia nyújtásával megkönnyíti a hús- és baromfihús, burgonya, egyéb gyümölcs és zöldség feldolgozását, valamint tartósítását, továbbá a tejtermékek, a malomipari termékek, a kenyér és friss pékáru gyártását, továbbá a szőlőbor termelését végző vállalkozások hitelhez jutását, mivel a garanciavállalás csökkenti a hitelintézetek ügyleti kockázatát.

Az állami fejlesztési bank az élelmiszer-feldolgozó társaságok részére folyósított forgóeszközhitel/kölcsön tőkeösszegének 80 százalékára nyújt garanciát. A bankgarancia olyan új, vagy már meglévő forgóeszközhitelek esetén vehető igénybe, amelyeknek a futamideje legalább 1 év + 1 nap, és legfeljebb 5 év; folyószámlahitel, vagy rulírozó forgóeszközhitel esetében a garancia nem alkalmazható. A bankgarancia mértéke minimum 200 millió forint, felső értékhatára legfeljebb 2 milliárd forint.

A bankgaranciáért évenként díjat kell fizetni, amelynek mértéke a biztosítékok és az ügyfél minősítése alapján meghatározott kockázati osztályok függvényében 0,5-6,3 százalék lehet. A bank az előre fizetendő piaci díj mértékét a program veszteségi rátája alapján évente felülvizsgálja. A garanciát igénylő vállalkozásoknak az MFB részére az igényelt összeg 0,2 százalékát kitevő, egyszeri bírálati díjat kell fizetniük.

A garanciakérelmeket az MFB hitelezési igazgatóságára kell benyújtani, ennek elbírálását követően kerül sor a bankgarancia megbízási szerződés megkötésére, amelynek alapján az MFB bankgarancia nyilatkozatot bocsát ki a forgóeszközhitelt/kölcsönt nyújtó hitelintézet javára. Ez csak egyszer, egy összegben, és csak abban az esetben váltható be, ha a hitel/kölcsönszerződést a fizetési kötelezettség legalább 30 napos elmulasztása miatt felmondták, vagy a vállalkozás ellen jogerősen felszámolási eljárás indult. A bankgarancia szerződés megkötésére 2011. december 31-ig lesz lehetőség.

A magyar állam az MFB javára a bank által vállalt bankgarancia összegének 90 százalékára készfizető kezességet nyújt, amely ezért cserébe a garanciavállalás futamidejének függvényében, az egyes évekre szólóan 0,3 százaléktól 2 százalékig terjedő, növekvő mértékű kezességvállalási díjat fizet. Amennyiben az MFB a kezességet beváltja, a bankgarancián alapuló tartozás a vállalkozással szemben adók módjára behajthatóvá válik, amiről az APEH gondoskodik.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.