Kitiltatnák Európából a kínai mézet

Mintegy száz magyar és külföldi méztermelő tartott tiltakozó demonstrációt tegnap délelőtt a brüsszeli Schuman téren az Európai Bizottság székháza előtt. Sokuk ismerte a járást, tíz évvel ezelőtt ugyanitt, ugyanezekkel a transzparensekkel, ugyanezekkel a követelésekkel tüntettek már az unió fővárosában.

Azóta csak romlott a helyzet, mondja Takács Ferenc szervező. Míg 2005-ben tízezer tonna mesterségesen előállított, emiatt olcsó kínai mézet importált az unió, ma már 70 ezer tonnát. „Hetente száz kamion jön be ebből a szemétből az EU területére anélkül, hogy rá kellene írni, honnan származik” – fogalmazott. Takács szerint ezt a terméket már minden igényes EU-n kívüli ország kitiltotta a piacáról.

Ez valódi méz
Ez valódi méz
Fotó: Éger György

Az exportra is termelő magyar méhészek régóta kifogásolják, hogy versenyhátrányban vannak a bizonytalan eredetű külföldi, elsősorban kínai méz európai dömpingje miatt. „Nem szeretnénk különleges elbánást, csak azt, hogy legyen egyenlő feltételeken alapuló szabad verseny a méztermelők között” – mondja Fekete József, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnökhelyettese.

A magyar méztermelők nemzetközi laboratóriumi vizsgálatokra hivatkozva említik, hogy a Kínából származó termék rossz minőségű, nagy arányban ipari méz, amelynek összetétele ugyan megfelel a mostani, szerintük igen megengedő uniós szabályozásnak, csak nincs semmi köze a méhek által termelt édességhez.

„Azt szeretnénk, ha az EU megváltoztatná a címkézés szabályait, hogy a fogyasztó tudja, pontosan mit vásárol. Ugyancsak követeljük, szigorítsák meg azokat az előírásokat, amelyek meghatározzák, hogy a méznek milyen összetevőket kell tartalmaznia. A mesterségesen előállított kínai mézet pedig tiltsák ki Európából” – mondta Fekete, hozzátéve, Magyarországon 30 ezer embernek ad megélhetést a méztermelés.

A tüntetés szervezői péntek délben petíciót adtak át az Európai Bizottság képviselőjének. A testület szóvivője nem válaszolt arra, tervezik-e a pontosabb eredetmegjelölést és címkézést. Csak annyit jelzett, hogy néhány hónap múlva nyilvánosságra hozzák azokat a vizsgálati eredményeket, amelyeket egyes élelmiszerek, köztük a méz, piaci forgalmazásában tapasztalható visszaélések feltárása során kaptak.

A földművelésügyi tárcánál érdeklődésünkre közölték: bár a statisztikai hivatal adatai alapján Magyarország nem importál kínai mézet, a tapasztalatok azt mutatják, hogy az jelen van az üzletek polcain, és ez felveti az eredethamisítást. A szaktárca vizsgálatsorozatot indít, hogy kiderítse, mely kereskedők élnek vissza a mézfogyasztók bizalmával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.