Mészáros Lőrinchez közel álló üzletember húzhat hasznot az MKB-ból

A kormányhoz, egészen pontosan Mészáros Lőrinchez közel álló üzleti kör, a Duna Aszfalt Kft. tulajdonosa, Szíjj László lehet az MKB Bank eladásának legnagyobb egyedi végső haszonhúzója – írja legfrissebb számában a Figyelő. Ezen felül az cikkből arra lehet következtetni, hogy az adásvétel és a tulajdonosokon belüli részvénymozgások következtében hamarosan nagyon erősen kormányközeli erők fújják majd a passzátszelet a hitelintézetnél.

A lap szerint a vevői konzorcium két nagy hala, az MKB-ban egyaránt 45-45 százalékkal rendelkező Metis Magántőkealap és a Blue Robin Investments közül az előbbi mögött áll Szíjj László. A sikeres vállalkozó jó sorsa az utóbbi időben erősen összeforrt Orbán Viktor barátjának, Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesternek az építőipari vállalkozásaival. Ezzel kapcsolatban elég beszédesek a számok: a Duna Aszfalt árbevétele a 2011. évi 18,7 milliárd forintról 124,5 milliárd forintra ugrott. Ugyanezen idő alatt az adózás előtti eredmény még ennél is sokkal nagyobb arányban nőtt, hiszen 0,4 milliárd forintról 12,4 milliárd forintra katapultált.

A lap szerette volna megkérdezni a bankvásárlásban betöltött szerepéről is a vállalkozót, ám azt a választ kapták, hogy „Szíjj úr nem kíván kommentárt fűzni az MKB Bank eladásával kapcsolatos híresztelésekhez". A Metis egyébként 17 milliárd forinttal száll be az üzletbe, vagyis ezen összeg után kerül hozzá az MKB 45 százalékos részvénycsomagja, ugyanakkor – jegyzi meg már a Figyelő – ez az ország legnagyobb, 42 milliárd forintos jegyzett tőkéjű magántőkealapja.

Hogy hogyan is kerül a többségi irányítás kimondottan kormányzati körökhöz, ahhoz érdemes rátekinteni a másik nagy tulajdonos, az indiai-szingapúri hátterű Blue Robinen belüli mozgásokra. A lap úgy tudja, hogy nagyon rövid időn belül 15 százalékos részvényes lehet az MKB már megalakult és saját alapszabályát is elfogadó MRP-szervezete (munkavállalói és résztulajdonosi program) is. Állítólag a Blue Robin lesz az „adakozó", azaz a befektetői csoport ad át egy ekkora részvénypakettet MRP számára. Ehhez utóbbi szervezet számára még „némi" külső banki finanszírozásra is szüksége lenne, ennek gründolása jelenleg is folyamatban van. Ezzel azonban ez a szál nem érne véget. A csomagból körülbelül egyharmad rész az MNB-től az MKB élére került Balog Ádám legfelső vezetéséhez – a vezérigazgató és az ő helyettesei – kerülne, míg a fennmaradó csomag a több ezer munkavállalóhoz vándorolhatna. A Metis 45 százalékos és a menedzsment mintegy 5 százalékos részvénypakettjével így összeállnak a többségi hátterű kormányközeli tulajdonosi befolyás.

Az MKB Bankkal kapcsolatban a HVG pedig azt közölte, hogy egy igencsak húzós per folyik a hitelintézettel szemben. A ciprusi bejegyzésű Elephant Holding és a hozzá tartozó cégcsoport egy a gazdasági válság kirobbanáskori időkre visszanyúlva – ingatlanbefektetések részeként – 4,2 milliárd forint bankbetét visszafizetésére, egyszersmind csaknem 63 milliárd forint kártérítésre peri a pénzintézetet. Ez a tétel jócskán meghaladja a 37 milliárd forintos adásvételi árat, s nem mellékesen ez a kötelezettség az új tulajdonosok nyakába szakadhat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.