Messziről már látja az alagút végét az ingatlanszakma

Jövő tavasszal talán elindulhat az ingatlanpiac fellendülése - a vásárlók kivárják az életbelépő kedvezményeket: az októberben induló új kamattámogatásos hitelrendszert, majd a januári illetékcsökkenést. A péntektől vasárnapig tartó Lakásvásáron a szakma és a vevők is szondázhatják a piacot.

Válság ide vagy oda, az őszi Lakásvásáron több kiállító lesz jelen, mint a tavaszin - mondta Borsi László, a Lakásvásár Média Csoport elnöke a kiállítást beharangozó sajtótájékoztatón. A résztvevő ingatlanpiaci szakemberek a kedvezmények megszűnése, az új lakások építésének visszaesése és a kereslet csökkenése ellenére visszafogottan optimistán nyilatkoztak. Úgy vélik, jövő tavaszra talán elindulhat a fellendülés - addig kivárnak a vásárlók. Borsi László szerint „messziről már lehet látni az alagút végét".

Az optimizmusra két intézkedés miatt lehet oka az ingatlanpiacnak. Bár a lakástámogatási kedvezmények közül ma már csak a panelprogram létezik, október elsejétől a Fészekrakó programhoz hasonló új kamattámogatásos hitelrendszer indul fiataloknak és családoknak, 2010. január elsejétől pedig a használt ingatlanok piacán lép életbe illetékcsökkenés.

A KSH legutóbbi előrejelzése szerint idén 24-26 ezer új lakás épül - ezzel a lakáspiac megközelíti az 1990-es mélypontot, amikor 19 ezer lakás épült.

A Syma-csarnokban szeptember 25. és 27. kö-zött megrendezendő Lakásvásárra 10-15 ezer látogatót várnak. A vásáron több mint 140 kiállító, köztük ingatlanirodák, befektetők, építészek, belsőépítészek és pénzügyi szolgáltatók, bankok lesznek jelen. A kiállításon jogi tanácsokat is nyújtanak a vásárlóknak, az APEH standján pedig adózással kapcsolatos információkat kaphatnak az érdeklődők. A vásár országos, ám a kínált több mint 100 ezer használt és új lakás 80 százaléka Budapesten és környékén található.

A lakások túlkínálata a Lakásvásáron az érdeklődők számára kedvező alkulehetőséget jelent - mondta Borsi László, aki szerint a kiállításon az irodák a különböző akciók mellett az eddiginél nagyobb, körülbelül 10 százalékos árkedvezményekkel várják a vásárlókat. A közeljövőben hatályba lépő új kedvezmények miatt a szervezők arra számítanak, hogy sok érdeklődő fog lakást előlegezni, a vásárlást pedig januárra halasztja. A cégek üzleti titokként kezelik, hogy milyen üzletkötések történnek a Lakásvásáron, de cégenként átlagosan 10-20 előlegezés vagy foglalózás megtörténik. Hogy a későbbi tárgyalások során mi történik, arról nincs információnk - mondta Borsi László.

A vásárra kilátogatók főként a használt lakásokat keresik, azok közül is a kisebbeket. Sokan cserélik nagyobb lakásukat kisebbre, hogy készpénzhez jussanak - állítja Borsi László.

A pénteki szakmai napon a nemzetközi ingatlanpiacról és a válságról tartanak konferenciát. Idén két újdonsággal gyarapodik hetedik éve megrendezett ingatlanpiaci kiállítás: a Zöld Szekció az energiahatékony építészeti megoldásokról, többek között a passzív és aktív házakról ad tájékoztatást, a Vendég Városok Projektjei pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Győr ipari befektetéseiről nyújt információkat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.