Csak mérsékelten növekedett a júliusi feldolgozóipari BMI

Növekedést mutat ugyan a feldolgozóipar frissen közzétett júliusi Beszerzési Menedzser Indexe (BMI), ám a bővülés mértéke már mérséklődést mutat.

Az Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) által közzétett Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júliusi értéke 52,2 százalék lettt. (A mutató 50-es szint fölötti értéke a feldolgozóipar növekedésére, míg alatta az ágazat zsugorodására utal.) Tavaly július óta folyamatosan bővült a feldolgozóipar, és ennek a növekedésnek az üteme novembertől kezdve tartósan magasan volt egészen ez év áprilisáig. Azóta azonban némileg lassabb ütemre váltott a bővülés.

A mostani érték 2010 szeptembere óta a legalacsonyabb, elmarad az idei májusi 52,3 ponttól is, ami eddig a legkisebb 2011-es érték volt. A július havi index 2,2 százalékponttal alacsonyabb a júniusi értéknél (54,4). Június összességében átlagnál kissé jobb hónap volt a korábbi években, és a júliusi átlag 1996 óta (52,2) megegyezik a most mért júliusi értékkel.

A BMI megbontva a termelési mennyiség indexe csökkent ugyan júniusi értékéhez képest, de ezzel együtt már tizenkilencedik hónapja emelkedik az előállított mennyiség – hívta fel a figyelmet az MLBKT. Erre utoljára 2005 júliusa és 2007 júniusa között volt példa, akkor 24 hónapon át tartott a termelt mennyiség bővülése. A mostani érték inkább alacsonynak számít, az elmúlt 15 évben kilencszer volt nagyobb a növekedés üteme júliusban.

Az új rendelések indexe erősebben csökkent, de a mostani érték így is a hatodik legmagasabb júliusi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya tizenkilencedik hónapja bővül egyfolytában. Erre pedig utoljára 2005 júliusa és 2008 júniusa között volt példa, akkor 36 hónapon át.

A júniusi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett júniushoz képest, de az ütem enyhén lassult. A korábbi júliusi értékeket nézve az idei a második legalacsonyabb érték 1995 óta (2010 után). Az index értéke immár a huszadik hónapja van 50,0 pont alatt, ami példa nélküli.

A vásárolt készletek növekedése újfent megállt a márciusi nagyon enyhe visszaesés és az áprilisi-júniusi bővülés után. Az idei júliusi érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján átlag alatti, tíz ennél jobb érték is volt már. 2010-ben hét hónapban jelzett csökkenést az index, kérdés, hogy ez a trend folytatódik-e?

Júliusban is nőtt a foglalkoztatottság a feldolgozóiparban, bár a foglalkoztatottsági index alapján ennek üteme némileg gyengébb lett júniushoz képest. A szeptemberi megtorpanástól eltekintve az index továbbra is a feldolgozóiparban alkalmazott munkavállalói létszám növekedését jelzi, megszakítás nélkül tizedik alkalommal. A korábbi júliusi értékeket nézve az idei tisztán a legmagasabb 1995 óta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.