Mérsékelték áraikat az iparvállalatok

Tavaly novemberben a belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak átlagosan 0,3 százalékkal csökkentek az előző havi szinthez képest. Állítólag a lakossági rezsicsökkentés az iparba is átgyűrűzött.

Novemberben az ipar belföldi értékesítés árai 1,3 százalékkal, és ezen belül a feldolgozóipari ágazatok árai 0,4 százalékkal csökkentek az előző hónaphoz képest – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

A feldolgozóipari árak összességében enyhén emelkedtek, a legnagyobb hatást a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártás árainak csökkenése és a járműgyártás árainak növekedése okozta.

Legnagyobb mértékben a vegyi anyag, termék gyártásában (2,2 százalék), a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban (1,1 százalék), és az élelmiszeriparban (0,5 százalék) lettek alacsonyabbak az árak. Nagyobb áremelkedést mértek a járműgyártás (1,3 százalék), a fa-, papír- és nyomdaipar (1,0 százalék), valamint az egyéb feldolgozóipar és javítás (0,9 százalék) területein.

Nem változtak az árak a gyógyszergyártásban és a kohászat, fémfeldolgozásban. A feldolgozóipar többi területén -0,4 százalék és +0,6 százalék közötti árváltozást figyeltünk meg 2013. októberhez képest. A nagy súlyú villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágban 2,8 százalékkal tovább csökkentek az árak a rezsicsökkentés hatására. 2012 novemberéhez viszonyítva a belföldi értékesítésben 1,9 százalékkal estek, a feldolgozóipari ágazatoknál összességében 0,1 százalékkal kismértékben emelkedtek az árak.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai 0,3, a feldolgozóipari árak 0,4 százalékkal növekedtek 2013 novemberében az előző havihoz képest. A gép, gépi berendezés gyártása és az egyéb feldolgozóipar és javítás területeken (1,7–1,7 százalék) és a fa-, papír- és nyomdaiparban (1,4 százalék) emelkedtek leginkább az árak.

Csökkentek az árak a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában (1,5 százalék), a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban (0,5 százalék), az élelmiszeriparban és a vegyi anyag, termék gyártásában (0,2–0,2 százalék). A feldolgozóipar többi területén 0,2 százalék és 1,3 százalék között növekedtek az árak. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágban 2,0 százalékkal estek az árak.

Az előző év azonos időszakához viszonyítva az ipar forintban mért export árai 2,1 százalékkal, míg a feldolgozóipari ágazatok árai 2,2 százalékkal növekedtek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.