Mérsékelje fizetési nehézségeit olcsóbb lakásbiztosítással!

Kevesen fordítanak figyelmet a lakáshitel mellé kötelezően megkötött lakásbiztosítások díjára, pedig a kölcsönök költségeit ezeken keresztül is lehet mérsékelni. A lakásbiztosítások éves díja között hasonló szolgáltatási feltételek mellett is tízezer forintos nagyságrendű lehet az eltérés.

Havonta ötezerrel nő azon családok száma, akik több mint 90 napja nem tudják törleszteni lakáshitelük esedékes törlesztő részletét. Összesen ma már legalább 120 ezren vannak hasonló helyzetben Magyarországon, a statisztikák szerint ugyanakkor csaknem kétszer ennyi, majd 240 ezer család küzd kisebb-nagyobb törlesztési nehézségekkel. Ők azok, akik időről időre kicsúsznak a fizetési határidőkből.

A legrosszabb helyzetben lévő adósok számára csak a hitel átütemezése, illetve a kormányzati segítség jelenthet megoldást, mindazok ugyanakkor, akik nincsenek kilátástalan helyzetben, de minden forint számít a megélhetésükhöz, maguk is könnyíthetnek a lakáshitelhez kapcsolódó költségeiken. Ma még kevés ügyfél fordít például figyelmet a kölcsönszerződések mellé kötelezően megkötött lakásbiztosítások árára, holott a piaci kínálatnál drágább biztosítás több tízezer forintos nagyságrendű plusz terhet jelenthet évente a Netrisk.hu biztosítási portál adatai szerint.

A lakásbiztosítási díjak ugyanúgy részét képezhetik a hitel költségének, illetve a lakás fenntartásának, mint a havi törlesztőrészlet, ugyanakkor az ügyfelek már hitelfelvételkor sem fordítanak figyelmet arra, hogy a legkedvezőbb lakásbiztosítást válasszák hitelük mellé. Ennek oka többek között, hogy a legtöbb bank saját biztosítási konstrukcióját kínálja fel leendő adós ügyfelének.

A hitellel együtt megkötött lakásbiztosítás ugyanakkor a legtöbb esetben a biztosítási évfordulóval szabadon kedvezőbbre cserélhető. – Lakásbiztosításra mindenkinek szüksége van. Ha azonban az ügyfél lakáshitelt törleszt, kölcsöne mellé kötelező lakásbiztosítást is kötnie. De nem kötelezhetik arra, hogy a jelenlegi piaci kínálatnál magasabb díjat fizessen – emelte ki Ertl Pál, a Netrisk.hu vezérigazgatója.

A Netrisk áprilisban külön akcióval is igyekszik ösztönözni lakáshitelt törlesztő ügyfeleit arra, hogy spóroljanak biztosítási díjukon - különösen azon adósokat, akik az elmúlt öt évben vettek fel hitelt, és kötöttek hozzá olyan lakásbiztosítást, melynek éves díja a piacon jelenleg elérhető legkedvezőbb ajánlatnak akár a kétszerese is lehet.

A lakástulajdonosoknak persze nem csak a kedvezőbb díjak miatt érdemes többet törődniük biztosításukkal - hívja fel a figyelmet a Netrisk.hu vezérigazgatója. A kölcsön felvétele óta eltelt időszakban az ingatlan, illetve a hozzá kapcsolódó ingóságok értéke is sokat változhatott (akár egy felújítás, bútorok, vagy műszaki eszközök vásárlása miatt), ami szintén indokolttá teszi a lakásbiztosítási termékek árának és szolgáltatásának összehasonlítását. A biztosítóváltás a kötelező biztosításhoz hasonlóan online is percek alatt elintézhető.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.