Merkel győzelme nem okozott eufóriát a piacokon

Angela Merkel elsöprő választási győzelme nem érte váratlanul a piacokat, a német kancellár hatalmon maradása borítékolható volt, ennek megfelelőek voltak a reakciók is.

Angela Merkelnek azonban hamarosan partnerkeresőbe kell indulnia, hiszen eddig partnerei, a szabad demokraták kizuhantak a Bundestagból, 41,5 százalékkal pedig nem lehet kormányozni Európa legnagyobb gazdaságát. Elemzők szerint a nagykoalíció nyélbe ütése a szociáldemokratákkal nem lesz egyszerű még a tapasztalt Merkel számára sem, az SPD ugyanis kemény feltételekhez kötheti támogatását.

- Ez a választás nem Merkel mellett szólt, a választók sokkal inkább a változások ellen voksoltak – nyilatkozta a Bloombergnek Steven Englander, Citigroup devizapiaci stratégája, aki ennek ellenére a nagykoalíció esetleges létrejöttét pozitív fejleményként értékelné az euró ereje szempontjából, mert az új német vezetés az euróövezet adósságválságban leginkább érintett országainak felzárkózását jobban támogatná, ami a kiszámíthatóság, a befektetői kockázatvállalási hajlandóság szempontjából kedvező lehet.

Az euróövezet perifériáján azonban a Merkel-féle válságkezelési politika elutasítottsága igen jelentős, a Marshall Fund múlt heti felmérése szerint Spanyolországban az emberek 82, Portugáliában 65, míg Olaszországban 58 százaléka a kancellárasszonyt teszi felelőssé sorsuk rosszra fordulásáért, a drasztikus megszorításokért, a munkanélküliség emelkedéséért, a recesszió elmélyüléséért.

Az európai börzék eséssel kezdték a napot, a kontinens legjobb tőzsdei vállalatainak értékét jelző Euro STOXX 50 index 0,31 százalékkal gyengült, a frankfurti DAX 0,19, a párizsi CAC 40 0,08 százalékos, a londoni FTSE index 0,2 százalékos mínusszal indította a kereskedést.

A piacokon a koalíciókötési kényszer következményeitől aggódnak, de az olaszországi poltikai feszültségek fokozódása még ennél erősebben nyomasztja a kedélyeket. Fabrizio Saccomanni gazdasági miniszter például kilátásba helyezte lemondását arra az esetre, ha a római koalíciós kormány - a Brüsszel által elvárt költségvetési hiány tartása helyett – adócsökkentésekre „ragadtatná” magát.

Ha Merkel történelmi győzelme nem is mozgatta meg a tőzsdéket, a devizapiacon azért sikerül némi euróerősödést kiváltania. A közös pénz 0,1 százalékkal, 1,354-re erősödött hétfő reggel a dollárhoz képest, s ezzel héthavi csúcsánál jár. Az amerikai fizetőeszköz gyengülése azonban sokak szerint nem Merkel elvárt győzelmével hozható összefüggésbe, hanem James Bullard St.Louis-i Fed-elnök nyilatkozatával, aki a jegybank havi 85 milliárd dolláros kötvényvásárlási programjának kivezetésével kapcsolatban azt mondta, hogy a keret csökkentése akár már októbertől megkezdődhet.

Tette ezt alig pár nappal a program változatlan feltételekkel történő folytatását kihirdető Fed-döntés után, újabb bizonytalanságot okozva ezzel a piacokon, ahol abban a hitben voltak eddig a befektetők, hogy decemberig minden marad a régiben, a bankóprésbe nem kerülhet homokszem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.