Mérgezett liszt a Sparban

A megengedett szintnél jóval több mikotoxin nevű mérget tartalmazott a Figyelő által a Sparban vásárolt liszt, de hasonló anyagokat találtak néhány Auchanból, a Lipóti Pékségből és a Pannonmilltől származó termékben is. A tenyészállatok hullanak a mérgezett takarmánytól. A hatóságok - a rendszeres botrányok ellenére - nem tűnnek hatékonyabbaknak.

Az egészségügyi határérték többszörösét tartalmazó méreganyaggal, mikotoxinnal szennyezett lisztet vásárolt az egyik fővárosi Spar-üzletben a Figyelő. A fogyasztóvédők szerint az illetékesek agyonhallgatják az élelmiszerekben jelen lévő toxinok egészségügyi kockázatát.

A boltokban véletlenszerűen kiválasztott, nyolcféle búzaliszt közül két fajta tótkomlósi búza finomliszt szintén határérték felett tartalmazta a fuzáriumgomba-termelte DON-toxin (deoxynivalenol) nevű méreganyagot. A komáromi Pannonmill búza fehérlisztjében az f2 toxin-tartalom több mint 300 százalékkal haladta meg a határértéket.

A pékáruk között a lap az Auchanban határérték feletti mennyiségben talált DON-toxinnal szennyezett tökmagos stanglit. Az Auchan és a Lipóti Pékség zsemléjének, illetve a Lipóti Pékség Kornspitzének rendszeres fogyasztása azok DON-toxin-tartalma miatt csecsemők és kisgyerekek számára veszélyes - derül ki a lap táblázatából.

A lap független, a Nemzeti Akkreditáló Testület által akkreditált laboratóriumokban végeztette el a vizsgálatokat.

Pick László agrár-nagyvállalkozónál a tenyészkocák tíz százaléka már elpusztult a fuzáriumos takarmánytól, és hullanak a malacok is. A tetemek boncolásakor látszik, hogy a máj, illetve a méregtelenítésben szerepet játszó belső szervek szinte felrobbantak.

A Hungerit vezérigazgatójának, Magyar Józsefnek pedig feltűnt, hogy elvileg egyforma takarmánytól időszakonként kevésbé fejlődnek a baromfik. A fuzáriumgomba méreganyagai lassítják a növekedést.

Már márciusban riasztást adott ki az Európai Unió élelmiszer-biztonsági információs rendszere, az RASFF, méghozzá a német szakhatóság bejelentésére - emlékeztet a lap. Egy ottani forgalmazónál a magyar Eredeti Ziegler Ostya Gyártó Kft. sajtos tallérjában találtak az egészségügyi határértéket meghaladó DON-toxint.

A terméket itthon is forgalmazták, ám a gyártónál csak napokkal az uniós riasztás után jelentek meg a magyar ellenőrök. Április 7-én az osztrák hatóság is bejelentést tett a toxinos tallérról, amelyet a cég közben visszahívott és megsemmisített.

Az elmúlt években ez már a sokadik riasztás, amelyet a fuzárium valamelyik toxinjával szennyezett magyar élelmiszer, vagy az alapanyaga, a gabona miatt rendelt el az unió. A DON toxinos magyar durumtészta miatt 2009 júniusában riadóztak; az ugyanilyen méreganyagot tartalmazó, feldolgozatlan magyar búza miatt 2008 márciusában figyelmeztette a RASFF az uniós tagokat, s a négy hónappal azelőtt elcsípett szlovák popcornban is a DON toxinos magyar alapanyag volt a ludas.

Továbbra is kevés a hivatalos információ arról, milyen érdemi központi intézkedéseket rendeltek el a színfalak mögött a további esetek megelőzésére. Az viszont magáért beszél, hogy a Figyelő az ostyák visszahívása után is talált a kereskedelmi forgalomban olyan élelmiszereket, amelyekben a méreganyag meghaladta az egészségügyi határértéket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.