Merész alapkezelőnél a magyar adósság harmada

A Franklin Templeton merész húzásairól ismert gurujának köszönhetően ma a nemzetközi alapkezelő cég számít Magyarország legnagyobb hitelezőjének.

Ötmilliárd dollár - mintegy 1200 milliárd forint - magyar állampapírt birtokol a Franklin Templeton - idéz a nemzetközi alapkezelő jelentéséből a napi.hu.

Ez a "forintban denominált külföldi kézben lévő magyar állampapír-állomány" több mint 30 százaléka. Így a Templeton minden valószínűség szerint Magyarország legnagyobb hitelezője.

A lap számításai szerint az alapkezelő a hazánkkal szembeni nemzetközi bizalomvesztés során is vásárolt a papírokból.

Ez alapvetően a Franklin Templeton befektetési gurujának, Michael Hasenstabnak köszönhető. Az év alapkezelőjévé választott, 38 éves szakember szokatlan, egyedi, merész stratégiáiról ismert. Eszerint mer nagy téteket tenni olyan országok kötvényeire és devizáira, amelyek bajban vannak és kiestek a nemzetközi pénzvilág kegyeiből. Ez eddig bevált: az alapkezelő ügyfelei évi 11,7 százalékos megtérülésnek örülhettek.

A magyar papírok vonzerejét a magas hozamszint mellett önmagában az jelenti, hogy túl sokat tulajdonolnak belőle, így nagy mennyiségben csak jelentős árfolyamveszteséggel tudnának túladni rajtuk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.