Mentőöv milliárdosoknak! Mindenki pénzéből kártalanít a kormány

Ismeretlen magánszemélyeknek nyújt rendkívüli segítséget a költségvetés a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. csődje után. Négy tehetős betétes vaskos "kárenyhítésre" számíthat.

A Napi.hu beszámolója szerint a kormány tavaly december közepi döntése alapján a végelszámolás alá vont Széchenyi Bank azon betétesei, akiknek a banknál elhelyezett pénze meghaladta az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) által garantált összeget (100 ezer eurót), 49 százalékban (tulajdoni hányadának megfelelően) kártalanítja az állam.

Így az érintettek a 30,7 millió forintos kárenyhítés helyett több száz millió forinthoz juthatnak a napokban. Ami a lap szerint a négy betétesnek így is sovány vigasz, mivel a csődbe ment pénzintézetben egyenként egymilliárd forinton felüli betéttel rendelkeztek.

Az OBA december 11-i bejelentése szerint a Széchenyi Bank betéteseinek kártalanítása 1 338 ügyfelet (ebből 1033 magánszemély, 305 pedig vállalkozás, társadalmi szervezet) érint 13,96 milliárd forint értékben, a betétek átlagos nagysága 13,7 millió forint. A kártalanítási értékhatárt 107 betétes haladta meg, a számukra ki nem fizethető összeg összesen 7,4 milliárd forint.

Az állam ennek 49 százalékát fizeti ki. A legnagyobb kártalanítási értékhatáron felüli - OBA által nem biztosított betétrész - magánszemély esetében: 826 millió forint, jogi személy esetében: 638 millió forint - közölte akkor az alap.

A Napi.hu ugyanakkor nem tér ki arra, hogyan lehet négy magánszemélynek is egymilliárd forintot meghaladó betéte a bankban, amikor az OBA korábban arról számolt be, hogy a legnagyobb értékhatáron felül betét magánszemélyek esetében 826 millió forint. Az OBA ugyanis az egy személyhez tartozó betéteket összevontan kezeli, vagyis például ha van valakinek két félmilliárdos betéte van, azt egymilliárdos tételként kezeli - és ugyanúgy csak az egyszer 30 milliót fizeti ki.

Az sem világos, hogy az OBA-kifizetésen felüli állami kártalanításra elkülönített hatmilliárd forintos keret miért lesz "szűken" elegendő. Az állami kárenyhítésről szóló kormányhatározat alapján az OBA által nem térített rész 49 százalékáig, vagyis tulajdonrésze arányában áll helyt az állam. Mivel az OBA nagyjából 7,5 milliárd forint betétet nem fizet ki, ez mintegy 3,75 milliárdot jelent, vagyis bőven elég az erre elkülönített pénz. Ennél többet a határozat alapján nem lehet kifizetni, a jogszabály szerint a különbözettel (hatmilliárd mínusz a 3,75 milliárd) a kárenyhítés levezénylésére kijelölt Nemzetgazdasági Minisztériumnak el kell számolnia.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.