Mentőmanőverek az Opelért

Válságtanácskozásra hívta az Opel európai és németországi csúcsmenedzsereit, valamint szakszervezeti vezetőit a berlini kancellári hivatalba Angela Merkel kormányfő.

A müncheni Focus hírmagazin szerint már nem egy, hanem egyenesen kétmilliárd eurós állami kezesség-vállalásról van szó, miután a fizetésképtelenség határán imbolygó General Motors nem tud utalni rüsselsheimi központú német leányvállalatának. Hasonló válságtanácskozást készít elő Peer Steinbrück (SPD) német pénzügyminiszter is.

A Focus szerint a kétmilliárd eurós garancia egyik felét a szövetségi büdzsé, a másikat a németországi Opel-gyáraknak otthont adó négy tartomány fedezné. A nagykoalíciós kormány mindenesetre feltételekhez kötné a mentőövet, így például ragaszkodnak ahhoz, hogy adott esetben a hitelgaranciát kizárólag a németországi üzemek megsegítésére használják fel és a takarékossági program ne járjon nagyarányú elbocsátásokkal. Az Opel 26 ezer embert foglalkoztat a szövetségi köztársaságban, s tíz hónappal a Bundestag-választások előtt mind a kereszténypártok, mind az SPD számára kulcsfontos-ságú a német gépkocsi-márka megmentése. Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter, a szociáldemokraták kancellár-jelöltje közölte, nem hagyják cserben az Opel dolgozóit.

Hans Demant, az Opel elnök-vezérigazgatója szerint az autó-gyártónál nincsenek akut fizetési problémák. A milliárdos nagyságrendű állami fedezet valójában biztonsági óvintézkedés annak érdekében, hogy az autómárka teljesíteni tudja célját és 2012-ig húsz új és környezetbarát modell piacra dobásával stabilizálja helyzetét.

A német autópiac megroggyanása nemcsak az amúgyis image-gondokkal küszködő Opelt érinti negatívan. Az Automobilwoche című lap úgy tudja, Dieter Zetsche Daimler-főnök még karácsony előtt nagyszabású takarékossági tervet jelent be, amely keretében 2009-ben a terve-zettnél 150 ezerrel kevesebb Mercedest gyártanának, az értékesítési gondok miatt pedig a heti munkaidőt 35 óráról 30-ra csökken-tenék.

(BERLIN)

Közlekedési tábla az Opel Ruesselsheimi üzeme előtt
Közlekedési tábla az Opel Ruesselsheimi üzeme előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.