Mentik a brit bankokat

Az őszi ötszázmilliárd után most további százmilliárd fontot szán a brit pénzügyi rendszer stabilizálására a szigetország kormánya. Az egyik segítségre szoruló hitelintézet, a Royal Bank of Scotland a tavalyi évet 23-28 milliárd fontos veszteséggel zárhatja.

Újabb bankmentő csomagot jelentett ma be a brit kormány, amely ezúttal százmilliárd fontot szán a pénzügyi rendszer stabilitásának erősítésére és a hitelezési aktivitás növelésére. A mentőcsomag keretein belül a Bank of England 50 milliárdot fordít eszközök, például vállalalti kötvények vásárlására, melyet rövidd távú állampapírok kibocsátával fedez majd a kormányzat. A fennmaradó 50 milliárdot a likviditásnövelő intézkedések teszik majd ki.

Recepciós a Royal Bank of Scotland (RBS) székházában
Recepciós a Royal Bank of Scotland (RBS) székházában

A brit kormány tavaly ősszel már összehozott egy pénzügyi mentőcsomagot. Akkor közvetlenül 50 milliárdot, kiegészítő elemeivel együtt (garanciavállalások, likviditásnövelő intézkedések) pedig összesen 500 milliárd fontot szánt erre a célra. Mindezeken kívül döntés született egy 100 milliárd fontos készpénzalap létrehozásáról is, melyet a bankoknak juttatnának, hogy növeljék a lakossági és az üzleti szektorral szembeni hitelezési aktivitásukat.

Az őszi mentőcsomag részeként több bankot is államosítottak, így például a Royal Bank of Scotlandot (RBS), amely a most bejelentett új pénzügyi akcióterv keretében további támogatásra számíthat. A brit kormány a pénzintézetben birtokolt 5 milliárd font értékű elsőbbségi papírjait törzsrészvényekké alakítják át, miközben az állam részesedése 58-ról 68 százalékra növekszik. Sajtóinformációk szerint a kormány az RBS privatizációját készíti elő, ám ezt vélhetően feltőkésítésnek kell majd megelőznie, mivel a bank igencsak rossz anyagi helyzetben van.

Az előzetes adatok szerint az RBS a tavalyi évet 7-8 milliárd font nettó veszteséggel zárhatja, melyet további 15-20 milliárd fonttal fejelnek meg az elmúlt időszak akvizícviói során hozzákerült eszközökön elszenvedett kényszerű leírások. Stephen Hester vezérigazgató elmondása szerint a fejreállt hitelpiacok és a globális lassulás továbbra is érzékenyen érinti az RBS-t. (A végleges adatokat február végén teszi közzé a bank.) A nyilatkozat hatására az RBS árfolyama közel tíz százalékot zuhant.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.