Menesztették az ITDH vezérigazgatóját

Rendkívüli felmondással szüntette meg a gazdasági miniszter Rétfalvi György, az ITD Hungary vezérigazgatójának munkaviszonyát. A visszahívás alapját egy KEHI vizsgálat szolgáltatta.

Rendkívüli felmondással szüntette meg Rétfalvi György, az ITDH vezérigazgatójának munkaviszonyát a gazdasági miniszter. Egy tavaly ősszel folytatott KEHI vizsgálat ugyanis szabálytalanságokra, hiányosságokra, ellenőrzési kötelezettség elmulasztására bukkant az ügynökség működésében.

Tavaly ősszel, Bajnai Gordon miniszterelnök kérésére indított vizsgálatot az ITD Hungary-nál a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI). A szervezet a befektetési ügynökség 2007-2009 közötti működését tekintette át. Ahogyan azt a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium lapunkkal közölte, a Kehi több esetben is szabálytalanságokat talált a vállalkozási, szolgáltatási és tanácsadási szerződések, valamint a költséggazdálkodás terén. Emellett hiányosságokra derült fény a szakmai, szervezeti működési szabályok, illetve a vezérigazgatói körben felmerülő ellenőrzési kötelezettségek betartása, betartatása terén.

Mindezek kérdésessé tették az intézmény irányítójának vezetői alkalmasságát, ezért Varga István gazdasági miniszter Rétfalvi György vezérigazgatói kinevezését tegnap visszavonta, munkaviszonyát rendkívüli felmondással, azonnali hatállyal megszüntette. A volt vezérigazgatónak végkielégítés nem jár. Ennél többet egyelőre nem kívántak elmondani a gazdasági minisztériumban.

 Az ITD egy vitatott, 300 millió forintos közbeszerzés miatt került reflektorfénybe. A tendert szektorspecifikus üzletviteli tanácsadásra írták ki, a győztesnek nyilvánított céget tavaly áprilisban alapították félmillió forint tőkével, a tulajdonosa pedig korábban Rétfalvi üzlettársa volt. Az eljárásban vesztes tanácsadók szakmailag nem tartották megalapozottnak a döntést, és meg is akarták támadni a Közbeszerzési Döntőbizottság előtt.

Erre végül nem került sor, mert szeptember elején a gazdasági tárca arra utasította az ITD Hungary-t, hogy álljon el a szektorális tanácsadásról szóló szerződés megkötésétől, valamint vonja vissza a folyamatban lévő nettó 150 millió forintos, 2010 végéig szóló médiafoglalásra meghirdetett közbeszerzési eljárását is. A tárca a lépést a megváltozott finanszírozási lehetőségekre fogta, és az lett a végeredmény, hogy a munkát maga az ITD Hungary végzi el, saját munkaerőből és nem uniós, hanem saját költségből. Ezek után döntött úgy a miniszterelnök, hogy induljon el egy átfogó vizsgálat.

Maga a KEHI vizsgálat október közepén zárult le, ezt követően az ITD-nek lehetősége volt a megállapításokat véleményezni. Mint egy akkori háttérbeszélgetésen Varga István gazdasági miniszter mondta, nem akarja megelőlegezni a vizsgálat eredményét, de amennyiben abból az derül ki, hogy az állami pénzekkel nem megfelelő felelőséggel gazdálkodtak, annak minden bizonnyal következménye lesz.

A gazdasági miniszter mielőbb szeretné betöltetni a megüresedett vezérigazgatói posztot.

Rétfalvi György: nem maradt a helyén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.