Menedéket keresnek a befektetők

Az eurózóna állam- és kormányfőinek múltheti csúcstalálkozója, az újabb görög mentőcsomag elfogadása okozta derűlátásnak mostanra nyoma sem maradt, a befektetőkön ismét erőt vett az általános ború. Az aranyár sorra dönti a rekordokat, a svájci frank pedig már maga alá gyűrte a dollárt. Az IMF Franciaországért aggódik.

Két hét alatt hat rekordot állított fel az arany ára, s a svájci frank is maga alá gyűri a dollárt. A fejlemények jól jelzik: a befektetők biztos menedéket keresnek az Egyesült Államokat és az eurózónát jellemző bizonytalanság közepette. Washingtonban a képviselőház elhalasztotta a szavazást az adósságplafonról, míg Európában a politikai tényezők továbbra is ellentmondó nyilatkozatokat tesznek. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) az éves jelentésében figyelmeztette Franciaországot a várható kihívásokra, míg a Moody's leminősítette Ciprust, amit az Európai Bizottság nem kért ki magának.

Aggódó brókerek a londoni tőzsdén. Nem látni a végét
Bróker pánikban a londoni Tőzsdén

Az európai tőzsdék szerdán is lejtmenetbe kapcsoltak. Borús hangulatuk oka egyrészt az Egyesült Államokban kialakult patthelyzetből ered, amelynek feloldatlansága esetén az amerikai pénzügyi csőd is elkerülhetetlennek látszik, de a politikai megállapodásra maradt még néhány nap. Másrészt az eurózóna miatt izgatták magukat a befektetők. Kevéssé az igazán friss hír miatt, hogy a Moody's két fokozattal lejjebb vette Ciprus minősítését az elektromos erőműben bekövetkezett robbanás nyomán is mérséklődő gazdasági növekedési ütem, és az elmaradni látszó megszorítások miatt.

Ciprus kis falat a nagy gazdaságokra leselkedő veszély miatt egyre szorultabb helyzetbe kerülő eurózóna számára. Mindazonáltal az Európai Bizottság ügyeletes szóvivője szerdán azt mondta, hogy  Brüsszelben alapelv: nem kommentálnak minden hitelminősítői lépést. Bár ezzel az alapelvvel lényegében szakítottak, amikor az utóbbi hetekben élesen bírálták a Görögországot és Portugáliát érintő döntéseket.

Még egy hét sem telt el a valutaövezeti csúcstalálkozó óta, de a befektetőkben máris egyre nagyobb kételyeket ébreszt, hogy a vezetők mind máig nem tudták világosan elmagyarázni, miben is állapodtak meg, miközben a piac számára érthető részletek meg nem kielégítőek. Ezért aztán szerdán újra a csúcs előtti miniválság szintjére kapaszkodtak fel az olasz és a spanyol államkötvények hozamai, megközelítve, illetve meghaladva a hat százalékot. S növekszik a különbség a német kötvények hozamához képest is.

A múlt heti csúcs utáni derűlátásnak már nyoma sincs. A befektetők azt mondják: a baj az, hogy az eurózóna pénzügyi mentőalapjában (EFSF) nem emelték meg a rendelkezésre álló 440 milliárd eurónyi hitelkeretet. Ez az összeg nem elég esetleges olasz vagy spanyol feszültségek kezelésére.

De olajat öntött a tűzre Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter, aki országa törvényhozóinak írt levelében egyrészt az eurózóna egyben tartásának, s a szétesés megakadályozásának fontosságát hangsúlyozta, de egyértelművé tette:  Berlin nem ír alá kitöltetlen csekket, vagyis nem járul hozzá, hogy az EFSF rendkívüli ok és az Európai Központi Bank (EKB) szigorú ajánlása nélkül államkötvényeket vásároljon a másodpiacon.

Ezzel a megjegyzéssel hozzá is járult az olasz és a spanyol hozamok emelkedéséhez, aminek ellenszere éppenséggel az EFSF bevetése lehetne, ha volna elég pénz az ilyen tranzakciókra. Friss adatok közben arra utalnak, hogy a Deutsche Bank az év első felében 88 százalékkal mérsékelte az olasz állampapírokban megtestesülő kockázatát.

A német tárcavezető nyilatkozatának érdekesen ellentmondott George Papandreu görög kormányfő, aki örömét fejezte ki ismét, hogy az eurózóna tagországai a továbbiakban alacsony kamaton kínálnak hitelt Athénnak, lényegében azon az áron, amelyen a legjobb adósnak számító Berlin jut finanszírozáshoz. A görög miniszterelnök szerint ez arra utal, hogy a gyakorlatban mégiscsak létrejön az eurózóna közös „államkötvénye”.

Ám ez az a fejlemény, amitől a német kormány a leghatározottabban elzárkózik, mert nem kívánja elsőrendű adósi besorolását veszélyeztetni, s egyben lehetővé tenni a költségvetési lazítást a valutaövezet perifériáján. De ahogy fokozódott a válság, úgy adott fel egy-egy szeletet makacs elveiből a Merkel-kormány.

Friss elemzésében az IMF – élén immár Christine Lagarde volt francia pénzügyminiszterrel – figyelmeztette Párizst, hogy további kiadáscsökkentés nélkül nem tudja a GDP három százalékra alá kényszeríteni a költségvetés hiányát 2013-ig. Az eurózóna lappangó válsága és az emelkedő nyersanyagárak miatt a tervezett növekedési ütem is veszélyben forog. E sok rossz hír közepette az arany unciánként ára meghaladta az 1625 dollárt. Az amerikai valuta pedig mindössze 0,8 svájci frankot ért, s ez is történelmi rekord.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.