Mélységrekordot döntött az ingatlanbiznisz

A GKI, valamint az Ingatlan és Befektetés szaklap fővárosi ingatlanpiaci indexe tovább esett júliusban. Az index júliusban mínusz 33,4 ponton állt, ez 4,4 ponttal alacsonyabb az áprilisinál, és 2002 óta a legkisebb érték.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. 2000 tavasza óta szervez negyedévenkénti felméréseket a vállalatok, az ingatlanfejlesztők és -forgalmazók, valamint a lakosság ingatlanpiaci terveinek, szándékainak és kilátásainak feltérképezése céljából. A kutatás az Ingatlan és Befektetés című szakfolyóirat szakmai támogatásával folyik. A GKI fővárosi ingatlanpiaci indexe szintetizálja az egyes részpiacok (a lakás-, az iroda-, üzlethelyiség- és a raktárpiac) várható helyzetét, s ezzel összefoglaló képet ad az ingatlanpiacról. Az index és a részindexek a piaci szereplők jövőbeli kilátásait és várakozásait jellemzi.

A GKI fővárosi ingatlanpiaci indexének értéke 2009 júliusában -33,4. Ez a felmérés 2000 óta íródó történetének mélypontját jelenti. Az index esése immáron négy negyedéve tart, de a mostani csökkenés mértéke érzékelhetően kisebb a megelőző negyedévinél. A nemzetközi pénzügyi válság nyomán kibontakozó gazdasági visszaesés az ingatlanszektort súlyosan érinti - a vállalatok és a lakosság is kivár, beruházási döntéseiket leginkább elhalasztják. A szereplők a következő egy esztendőben egyetlen részpiacon sem várnak pozitív fordulatot.

Irodapiac

A fővárosi irodapiacon 2008-ban rekord mennyiségű kapacitás lépett be s az idei első félévben sem esett vissza drasztikusan a fejlesztési ütem. A bérbeadás a második negyedévben megélénkült. A BIEF és a GKI adatai is arra utalnak, hogy a budapesti irodák kihasználtsága az elmúlt egy évben folyamatosan csökkent.

Kelet-Magyarországon az egy negyedévvel ezelőttihez képest romlott az irodák kihasználtsága - az áprilisi 72%-ról júliusra 67%-ra csökkent a térséget jellemző mutató. Nyugat-Magyarországon változatlan a helyzet: áprilisban és júliusban is egyaránt 71-71% volt a kihasználtságot jellemző mutató értéke.

Az ingatlanokkal foglalkozó cégek irodapiaci helyzetértékelései az elmúlt négy negyedévben folyamatosan és jelentősen romlottak, ebben a negyedévben a nyugati országrész kivételnek számított. A következő tizenkét hónapban Nyugat-Magyarországon érdemi romlásra, a többi régióban az egyébként rendkívül erős túlkínálat fennmaradására lehet számítani.

Üzlethelyiségek

A teljes hazai kereskedelmi eladótér 2008-ban 1,3%-kal csökkent 2007-hez képest. Ez egyértelműen új jelenség, a korábbi években a fokozatos növekedés volt jellemző. Az üzletek cserélődési üteme 2008-ban a 2007. évihez képest gyorsult. A hálózatosodás, a koncentráció tovább erősödött. A válaszadó ingatlanokkal foglalkozó cégeknek az üzlethelyiségekkel kapcsolatos piaci értékelése már hosszabb ideje fokozatosan romlik - nem volt ez másként 2009. júliusában sem. Az országos átlag jelentékeny területi differenciákat takar.

Az ingatlanos cégek szerint Budapesten a következő egy évben kissé csökken, a keleti országrészben valamelyest nő a túlkínálat, míg hazánk nyugati régiójában változatlan piaci helyzetre lehet számítani.

Raktár- és ipari ingatlan- és telekpiac

2008 rekordév volt a hazai logisztikai ingatlanpiacon, s a fejlesztési ütem 2009 első negyedévében tetőzött. A második negyedévben nagyot esett az új kapacitások átadása. A bérbeadás 2009 eddig eltelt részében valósággal zuhant, az üresedési ráta rekordot döntött. A GKI által megkérdezett ingatlanos cégek országos átlagban romló értékeléseket adtak a raktárpiacról.

A kapott válaszok alapján a logisztikai ingatlanok piacán a következő egy évben - a jelenlegihez képest - Budapesten és környékén némileg javuló, a vidéki körzetekben lényegében változatlan piaci helyzet valószínű.

Az üzemcsarnokok jelentik az egyetlen vizsgált terület, ahol a piaci helyzetértékelések 2009. júliusában nem romlottak az egy negyedévvel korábbihoz képest. Az elkövetkező egy évben az ingatlanpiacot jól ismerő fejlesztő, -forgalmazó és -tanácsadó cégek a vidéki körzetekben változatlan, Budapesten valamelyest romló piaci helyzetre számítanak. A vállalati szektorból érkező jelzések az üzemcsarnokok iránti igények némi csökkenésére utalnak - 2010 közepéig tehát nem várható e terület élénkülése.

A telekpiacon 2008 októbere után felmérésről-felmérésre romlik a piaci helyzet megítélése. A legutóbbi kilenc hónapban különösen nagyot esett a fővárosi piaci helyzet értékelését jellemző mutató. Az ingatlanokkal foglalkozó cégek véleménye szerint a következő egy esztendőben a piaci helyzet nem fog javulni, mindemellett a vállalati szektorból kapott válaszokból az építési telkek iránti kereslet várható csökkenésére következtethetünk.

Lakáspiac

A lakáspiacot illető helyzetértékelések - Nyugat-Magyarország kivételével - tovább romlottak. Budapesten minden társasházi lakástípus esetében nőtt a túlkínálat, a legfeltűnőbb mértékben a pesti belvárosban.

A válaszadó ingatlanfejlesztő és -forgalmazó vállalkozások a következő 12 hónapban a vidéki térségekben alapvetően változatlan piaci helyzetre számítanak. A fővárosban a panellakások és családi házak esetében stagnálás, a társasházi lakások esetében némi javulás várható - a jelenlegi piaci helyzethez képest.

A 2009. júliusi felmérés eredményei szerint a lakásépítésre és -vásárlásra vonatkozó lakossági várakozások az előző negyedévhez képest tovább romlottak s 2008 azonos időszakához viszonyítva is jelentős visszaesés tapasztalható. Júliusban ismét csökkent azon háztartások aránya, amelyek a következő egy évet tekintve biztosak abban, hogy lakást vásárolnak vagy építenek. Továbbá azok aránya is kisebb lett, akik nem ennyire biztosak elhatározásukban. A jelen felmérés eredményei mintegy 22 ezer a következő 12 hónapban biztosan lakást építő vagy lakást vásárló háztartás jelenlétére utalnak. További 32 ezer háztartás is tervez ilyen irányú befektetést a következő egy évben, de ezek egyelőre nem biztosak elhatározásukban.

Az építési-vásárlási tervekhez hasonlóan a lakásfelújítást és -korszerűsítést - biztosan vagy valószínűleg - tervezők aránya is enyhe csökkenést mutat az előző negyedévhez képest. Kivételt jelent ez alól azok köre, akik biztosak abban, hogy felújítják, vagy bővítik lakásukat, mert ezek aránya nőtt áprilishoz viszonyítva. Az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest összességében a felújítási és korszerűsítési tervek terén is érdemi visszaesés tapasztalható. 2009 júliusában a meglévő lakásán mintegy 37 ezer háztartás biztosan végez illetve végeztet felújításokat vagy korszerűsítéseket a következő egy éven belül. Egyelőre csak valószínűleg megvalósuló terveket 144 ezer háztartás dédelget.

A használt lakáspiac várható kilátásairól véleményt mondó cégek Budapesten átlagosan két százalék körüli árcsökkenésre számítanak a következő egy évben. A vidéki területeken valamivel nagyobb áresésre számítanak a válaszadók.

Az üzleti célú használt ingatlanok esetében - helyenként elég komoly mértékű - árcsökkenés a meghatározó tendencia. Az építési telkek piacán is árcsökkenés várható. Az üzleti célú ingatlanok (irodák, üzlethelyiségek és raktárak) bérleti díjai a következő 12 hónapban két százalék körüli mértékben csökkenhetnek.

Fővárosi ingatlanpiaci indexe tovább esett júliusban
Budaörsi út 4-18. társasház, bejárás közös képviselő zu Szalai Anna lakóház, társasház, épület, lakás,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.