Mélyrepülésben az angol font

Megdöntötte alig egy nappal korábban beállított mélységi árfolyamrekordját a csütörtöki londoni kereskedésben a font sterling az euróval szemben a brit gazdaságból érkező mind súlyosabb recessziós hírek hatására. A brit kormányfő bejelentette: Nagy-Britannia nem adja fel a fontot, és nem lép be az euróövezetbe.

Az európai közös valuta a nap folyamán 0,8908 fontig erősödött. Ez a font szempontjából 1,12 eurós árfolyamot jelentett. A font az euró 1999-es létrehozása óta most először süllyedt 1,13 euró alá, és az elmúlt egy évben 20 százalékot gyengült az euróhoz  képest.

Egy éve az euró egysége még csak 0,73 fontot ért.

A kontinensen működő kereskedelmi valutaváltó irodákban a font már közelített az 1:1 arányú árfolyamparitáshoz. Előfordult, hogy a brit utazók 100 fontért mindössze 103 eurót kaptak.

Ebben a helyzetben erősödnek azok a hangok, amelyek szerint Nagy-Britanniának - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaságnak - sürgősen be kellene lépnie az euróövezetbe. Legutóbb José Manuel Barroso EU-bizottsági elnök kavart politikai vihart Londonban egy nyilvánosságra került megjegyzésével, miszerint  magánbeszélgetésekben most már brit politikusok is elismerik ennek szükségességét.

Ezt azonban személyesen Gordon Brown kormányfő cáfolt. Brown az egyik vezető brit iparbárót, Sir Alan Sugart fogadta a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban kötetlen  beszélgetésre, amelyet a The Sun, a legnagyobb brit bulvárlap filmre vett és honlapján közzétett.

Sir Alan, az Amstrad ipari és kereskedelmi konglomerátum alapítója felveti, hogy ha egy font egy eurót fog érni, az olyan, mintha Nagy-Britannia az euróövezet tagja lenne, a kormányfő azonban határozott nemmel reagál erre. Brown kijelenti: Sir Alan "az idén,  jövőre és azon túl is" fontért veheti majd meg karácsonyi ajándékait.

Az 1997 óta kormányzó brit Munkáspárt elvileg az eurócsatlakozás híve, ám Gordon Brown - még pénzügyminiszterként - már évekkel ezelőtt kizárta Nagy-Britannia belépését az euróövezetbe. Szerinte a csatlakozáshoz megszabott gazdasági feltételek nem teljesültek.

A Labour emellett népszavazást is megígért az euróbevezetésről. Ez azonban a jelen állapot alapján biztos bukással járna. Minden felmérés azt mutatja ugyanis, hogy a brit közvélemény legalább kétharmados arányban veti el a font feladását és az euró meghonosítását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.