Mélyrepülésbe kezd az angol font

Egy euró alá süllyedhet a font árfolyama jövőre a brit kormány költségvetési politikája miatt, de az euró kilátásai sem túl jók, mert a valutaunió létrehozásának idején feltételezett belső konvergencia nem ment végbe, sőt ellenkező irányú folyamatok zajlanak az euróövezeten belül.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) - az egyik legnagyobb londoni gazdaságelemző ház - helyzetértékelése szerint a piac máris bünteti a brit pénzügyminiszter által a brit gazdaság és a költségvetés helyzetéről nemrégiben tartott éves parlamenti beszámolót, amely után azonnal 30 bázisponttal emelkedett a brit államkötvények hozama.

Az idei brit pénzügyi évre áprilisban előterjesztett költségvetésben 12,4 százalékos GDP-arányos államháztartási deficitjóslat szerepelt, és már ez is példátlan mértékű hiány lett volna a modern brit gazdaságtörténetben. Alistair Darling pénzügyminiszter azonban alsóházi beszámolójában még rontotta is az idei államháztartási hiányra adott hivatalos prognózist: az új előrejelzés szerint a deficit a becsült GDP-érték 12,6 százalékával lesz egyenlő.

A CEBR vezérigazgatója, Douglas McWilliams a cég hétfői elemzésében úgy fogalmazott: az ő olvasatában a brit gazdaság Darling parlamenti helyzetértékelése óta "már csak öt yardnyira jár a szakadék szélétől ... egy váratlan szélroham a mélybe is sodorhatja".

A ház hétfői elemzése szerint úgy tűnik: a piac most már arra játszik, hogy a tavasszal esedékes választásokat az ellenzéki konzervatívok nyerik, és majd ők megfékezik az állami költekezést. Éppen ezért ha a közvélemény-kutatások a választások várható időpontjáig hátralévő időszakban azt mutatnák, hogy a toryk eddig számottevő támogatottsági előnye mélyen az egyszámjegyű százalékos tartományba süllyed, az valószínűleg fonteladási hullámot indítana el - áll a CEBR londoni prognózisában.A cég hozzáteszi: a hitelminősítők is csak a megfelelő alkalomra várnak, hogy ronthassák Nagy-Britannia szuverén adósi besorolását.

Ennek lehetőségére már történt is erőteljes utalás. A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja, a Standard & Poor's nemrég hatalmas globális piaci visszhangot kiváltó lépéssel stabilról negatívra rontotta Nagy-Britannia - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság - lehetséges legjobb, "AAA" szintű államadósi besorolásának kilátását, arra a véleményére hivatkozva, hogy a jelenlegi költségvetési folyamatok mellett a brit nettó államadósság középtávon elérheti a GDP-érték 100 százalékát.

A CEBR hétfői elemzése szerint az eurót is terhelik lefelé ható kockázatok, tekintettel arra, hogy a kezdeti elgondolás "nem bizonyult működőképesnek". Amikor ugyanis az eurót létrehozták, az alapfeltételezés az volt, hogy Németország és a többi tagállam gazdasági teljesítménye közelíteni fog egymáshoz. Ez nem történt meg - sőt éppen ellenkező irányú a folyamat -, és ha Németország a többi európai ország jelentős részének pénzügyi kisegítésére kényszerülne, abban az esetben "nehéz elképzelni, hogy az euró erős maradjon" - áll az elemzésben.

Az euróövezeten belüli konvergencia hiányára a hitelminősítők is markánsan felhívták már a figyelmet, legutóbb Görögország agresszív leminősítésével. Nemrégiben a Fitch Ratings és a Standard & Poor's egyaránt a közepes befektetői "BBB plusz" szintre sorolta át a görög adósságot az elsőrendű "A" sávból, a súlyos görög költségvetési és adósságproblémákra hivatkozva.

A CEBR hétfőn kiadott elemzése szerint azt, hogy a font árfolyama egy euró alá süllyed-e, az fogja meghatározni, hogy a piac az ingatag brit költségvetési helyzetre vagy az euróövezeten belüli széttartó gazdasági folyamatokra reagál-e először.Douglas McWilliams, a cég vezérigazgatója azonban az előrejelzésben azt írta: ha fogadnia kellene, arra fogadna, hogy a font az európaritás alá süllyed. Az év elején számos nagy-britanniai kiskereskedelmi pénzváltó helyen jó ideig egy eurónál kevesebbet adtak a brit valuta egységéért, de a nagybani bankközi piacon az euró éppen tízéves történetében még nem volt példa az árfolyamparitás átlépésére.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.