Mélyponton a német üzleti bizalom

Tizenöt éve nem látott mélypontra süllyedt Németország üzleti bizalmi indexe, a müncheni Ifo gazdaságkutató intézet szerint, amely a gazdaság minden ágában mélyülő bizalomvesztést regisztrált.

Tizenöt éve nem látott mélypontra süllyedt Németország üzleti bizalmi indexe, adta hírül a müncheni Ifo gazdaságkutató intézet. Novemberben 85,8 pontra csökkent a mutató, holott, októberben még 90,2 pont volt, az elemzők pedig 88,7 pontot vártak. Sokat mondó tendencia, hogy júliusban zuhant először száz pont alá az üzleti szféra hangulatát jelző érték, amely mintegy 7 ezer cég megkérdezése alapján készült. 

Az átfogó mutatón belül az üzleti várakozások részmutatója 77,6  pontra csökkent az októberi 81,4-ről, a jelenlegi üzleti körülmények alindexe pedig 99,9 helyett 94,8 lett. Ágazatok szerinti bontásban a gazdaság minden ágában mélyülő  bizalomvesztést regisztrált az Ifo Németországban. Tizenöt éves mélypontra esett az üzleti hangulat mutatója idén ősszel az euróövezet országaiban is: az Ifo negyedévente elkészített  euróövezeti mutatója - amelyet másfél hete adtak ki - 50,9 pontra  csökkent a negyedik negyedben az előző negyedévi 61,9-ról. Ez  már az ötödik egymást követő visszaesés. A jelenlegi helyzet megítélése különösen rossz Németországban, Olaszországban, Belgiumban, Franciaországban és Ausztriában. Mindent  egybevetve az Ifo elemzői a megkérdezések alapján úgy vélik, hogy a  gazdaság tovább lassul az euróövezet minden országban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.