Mélybe taszította Ukrajnát a Moody's

Mélyen a spekulatív sávba minősítette vissza Ukrajna eddig is nagyon gyenge adósbesorolását pénteken a Moody's Investors Service, egyebek mellett az egyre aggasztóbb külső ukrán likviditási pozícióval indokolva a lépést.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja péntek éjjel, az európai és amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy Ukrajna államkötvény-osztályzatát az eddigi "B3"-ról egy fokozattal "Caa1"-re rontotta, és az új osztályzatot is azonnal leminősítési felülvizsgálat alá vette. A "Caa1" besorolás - amely más hitelminősítők módszertanában "CCC plusz"-nak felel meg - már rendkívüli kockázatokra figyelmezteti a befektetőket az érintett adóssal kapcsolatban.

A Moody's a leminősítés indokai között kiemelte, hogy Ukrajna devizatartalékai már most is nagyon alacsonyak, miközben várhatóan növekszik az e tartalékokra nehezedő nyomás az erősödő hazai devizakereslet és a 2014 végéig esedékessé váló jelentős devizaadósság-törlesztési kötelezettségek miatt. A hitelminősítő adatai szerint az ukrán devizatartalék az elmúlt egy évben 30 százalékkal zuhant és augusztus végén 19,7 milliárd dollár volt. Ez mindössze 2,3 havi importszámla fedezetére elegendő, és 2014-re vetítve 300 százalék körüli külső sebezhetőségi indikátornak (EVI) felel meg.

A Moody's által alkalmazott EVI kockázatjelző mutató a rövid futamidejű külső adósságok, az éppen lejáró közép- és hosszú futamidejű adóssághányad és a nem rezidens tulajdonosok kezén lévő bankbetétállomány összegét méri a hivatalos devizatartalékokhoz. A cég az ukrán leminősítéshez fűzött elemzésében hangsúlyozza, hogy az általa "B1-C" sávba besorolt szuverén adósok medián EVI-értéke 90 százalék körüli.

A Moody's az ukrán devizatartalékokra nehezedő nyomás illusztrálására kiemeli, hogy 2014 végig 10,8 milliárd dollárnyi tőke- és kamattörlesztés válik esedékessé az ukrán devizaadósság-állományból. A leminősítés másik fő tényezője a cég szerint az, hogy nőttek a jövőbeni IMF-tárgyalások sikerét veszélyeztető kockázatok, egyebek mellett az ukrán kormány pénzügyi intézkedései, valamint a 2015 tavaszán esedékes elnökválasztások miatt.

Tényező volt a leminősítésben az Oroszországhoz fűződő viszony romlása is. Oroszország kifejezetten ellenzi az EU és Ukrajna esetleges társulási szerződését, amelyet a novemberi keleti partnerségi csúcstalálkozón kellene aláírni. Jóllehet egy ilyen megállapodás középtávon kedvező lenne Ukrajna adósminőségi megítélése szempontjából, rövid távon azonban a negatív orosz reakció adósminőségi hatásai érvényesülnének nagyobb súllyal - áll a Moody's pénteki elemzésében.

Ukrajnára a pénteki leminősítés után a Moody's tartja érvényben a leggyengébb besorolást a három nagy hitelminősítő közül. A Standard & Poor's és a Fitch Ratings listáján egyaránt "B" minősítéssel szerepel az ukrán szuverén adósság; ez is mélyen spekulatív osztályzat, de két fokozattal jobb a Moody's által pénteken megállapított "Caa1"-nél.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.