Melamin-csőd

Csődvédelmet kért a Sanlu nevű kínai tejipari vállalat, amelynek termékeiben szeptemberben elsőként azonosítottak melamint. Akkor 700 tonna tejport kellett a cégnek visszahívnia a kereskedelemből.

A közvélemény elsősorban a Sanlu nevét kapcsolta össze a botránnyal, holott a botrány során húsz vállalat hetven termékét kellett bevonni a boltokból. Az ügyben érintett volt többek között Kína legnagyobb tejipari vállalata, a Mengniu Dairy Group is. A Xinhua hírügynökség szerint a Sanlut vagy a Beijing Sanyuan Food vagy a Wandashan Dairy vesszi majd át.

Mint ismeretes, a melaminnal fertőzött tejtermékek következtében hat csecsemő halt meg Kínában, s mintegy 290 ezren betegedtek meg kisebb-nagyobb mértékben. A melamint erredetileg különböző anyagok bevonására használják az építőanyagiparban. A tejtermékekbe azért került, mert rájöttek, hogy hatására a tejben magasabb protein-szintet tudnak kimutatni a vizsgálatok. Ugyanezt az anyagot fedezték fel tavaly az Egyesült Államokban bizonyos állateledelekben, melynek következtében több ezer kutya és macska pusztult el. Kínában eddig 18 embert tartóztattak le az üggyel kapcsolatban, s számos szigorítást hoztak az élelmiszer-biztonsági és ellenőrzési jogszabályokban.

A Sanlu kisebbségi, 43 százalékos tulajdonosa az új-zélandi Fonterra. A cég szóvivője szerint hitelezői kérések miatt indult meg a csődeljárás. A kínai törvények értelmében a bíróság ki fog jelölni egy vállalatot, amely hat hónapra átveszi a Sanlu kötelezettségeit, s szükség szerint értékesíti a vállalat adósságait és vagyonelemeit. Az eljárás nem lepte meg a Fonterrát, közleményük szerint pontosan tisztában voltak a kialakult helyzettel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.