Megy a Panasonic: irány Malajzia

Szeptemberben leáll a munka a Sanyo Hungary Kft. dorogi napelemgyárában, az üzem mintegy 500 dolgozóját elbocsátják.

A Sanyo anyavállalata, a Panasonic pénteken jelentette be: a gyárat márciusig felszámolják, az ott található eszközöket pedig a cég másik két, malajziai, illetve japán gyárába fogják átszállítani.

A dolgozók elbocsátása szeptemberben a "magyar jogszabályoknak megfelelően" fog megtörténni - mondták a Panasonic oszakai központjában.

A hírről először a Nihon Keidzai Simbun (Nikkei) üzleti napilap számolt be. A lap pénteki cikke szerint a komoly pénzügyi gondokkal küzdő, a közelmúltban több szervezeti átalakításon és tömeges elbocsátáson is áteső Panasonic döntése részben a kínai gyártók által dominált európai piac szűkülésével, részben pedig a japán megrendelések felfutásával magyarázható.

Tokió a 2011-es fukusimai atomerőmű-baleset óta jelentős összegeket költ a megújuló energiaforrások kiaknázására, egyes becslések szerint a bőkezű kormányzati támogatásoknak köszönhetően idén a szigetország válhat a világ legnagyobb napelempiacává.

A belföldi piac növekedése mellett a jen árfolyamának gyengülése is a termelés hazaköltöztetése mellett szólt - írta a Nikkei.

A dorogi gyár eddig a Panasonic teljes napelemtermelésének mintegy 20-30 százalékát adta. A Sanyo által működtetett üzemben 2005-ben kezdték meg a napelemek összeszerelését, a gyár harmadik üteme 2011-ben készült el, tavaly nyáron azonban már elbocsájtásokra került sor Dorogon.

A Panasonic 2009-ben vásárolta fel a Sanyót, ekkor került birtokába a magyarországi gyár is, amelynek felépítését az Európai Unió és a magyar költségvetés 900 millió forinttal támogatta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.