Megvárnak minket a lengyelek az euróbevezetéssel

Londoni feltörekvő piaci elemzők szerint most már valószínűtlen, hogy Lengyelország az idén csatlakozhat az euróövezeti belépés előtt kötelező ERM-II. árfolyamrendszerhez, és várhatóan nem fogja megelőzni Magyarországot a valutauniós csatlakozással sem.

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport által befektetőknek hétvégenként kiadott heti világgazdasági helyzetértékelések  legutóbbi összeállításában az áll, hogy a közép-európai EU-térségen  belül Lengyelország szolgált a legnagyobb meglepetéssel az  államháztartási hiányadatokat tekintve.Kiderült ugyanis, hogy  tavaly a lengyel deficit a hazai össztermék-érték (GDP) 3,9  százaléka volt az előzetes becslésben szereplő 2,7 százalék helyett.
A JP Morgan londoni elemzőinek előrejelzése szerint - figyelembe  véve, hogy a cég az idén 1 százalékos egész éves lengyel  GDP-csökkenéssel számol - a lengyel államháztartási deficit eléri az  5 százalékot a kormány jelenleg érvényes, 2,5 százalékos  prognózisával szemben.

A ház szerint ezek a költségvetési fejlemények nem kedveznek a  lengyel kormány euróövezeti csatlakozási terveinek. A hivatalos  menetrend idei év közepi ERM-II.-belépést, és 2012-es euróövezeti  csatlakozást céloz.
A JP Morgan értékelése szerint azonban mindkét cél teljesítése "erősen valószínűtlen"; a ház londoni elemzői "legalább" egy évi  csúszást jósolnak mind az ERM-, mind az euróövezeti belépésben.

A cég közölte: alapeseti forgatókönyvében az eddigi 2013-ról  2014-re módosította a lengyel valutauniós csatlakozás lehetséges  időpontjára vonatkozó előrejelzését.Ez azonos a magyar euróövezeti belépési dátumra érvényes  citybeli konszenzussal.    A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő a közép-európai EU-tagok euróövezeti kilátásairól minap Londonban kiadott elemzésében azt írta: prognózisa szerint Magyarország - Csehországgal és Lettországgal együtt - 2014-ben vezetheti be az eurót.

A Fitch előrejelzésében még 2013-ra várható lengyel valutauniós tagság szerepelt.A cég megjegyezte ugyanakkor: ezek a menetrendek bizonytalanok, nem utolsósorban azért, mert az időpontok függhetnek a felvételi előírások értelmezésétől is. A Fitch szerint felmerülhet például, hogy a referenciaszint alatti infláció fenntarthatónak tekinthető-e, ha "szélsőségesen súlyos" recesszió következtében süllyedt a tűréshatár alá, megengedhető-e a GDP-érték 3 százaléka feletti államháztartási hiány, ha az csak "kivételes és átmeneti", és az is, hogy egy IMF-program összeegyeztethető-e a "súlyos feszültségek nélküli" ERM-II.-tagság előírásával

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.