Megvan az ötvenszázalékos állami tulajdon a bankszektorban

Ma formálisan is megtörtént a GE és a magyar állam közti előszerződéssel az Budapest Bank állami megvásárlása.

Miután a Magyar Közlönyben megjelent az ezt lehetővé tevő kormányrendelet, a GE és a kormány ratifikálta is a megállapodást. Ezzel az állami tulajdonú bankok a piac 50 százalékát már lefedik. A Budapest Bank mellett ugyanis nemrégiben az MKB-t is megvette az állam, emellett pedig a Takarékbankkal és a szövetkezeti hálózattal már megvan a többségi tulajdon. Lapunk két napja számolt be az ügyről.

A tervek szerint 2015 júniusában zárulhat le az átadás-átvétel. A vevő a Corvinus Fejelsztési Zrt., a pénzt pedig a Magyar Fejlesztési Bank adja. Mérlegfőösszeg alapján a Budapest Bank a nyolcadik legnagyobb bank az országban. A vásárlásnál fontos volt, hogy a legújabb szerzemény illeszkedjen a már meglévő portfólióba.

Varga Mihály szerint ezzel erősebb lesz a verseny a pénzügyi piacon, vagyis a bankok kénytelenek lesznek versenyezni egymással. A bank megvásárlásával együtt a gazdaság is növekedni fog, bár ezt jelen cikk szerzője nem érti. Várkonyi Iván, a Világgazdaság lelkes munkatársa csak annyit kérdezett: mennyi. Erre elég hosszan nem válaszolt Varga, mondván az átvilágítás még nem zárult le, így nem tud még árat mondani.

Varga szerint a vevőt kell kérdezni, miért adta el a bankját, bár a GE a régióban több államból is kivonul, így Lengyelországból is fontolgatja a kimenetelt. Az állam élénkebb versenyt, hitelezést szeretne, s az államnak az az elvárása, hogy a bankok a magyar gazdaság érdekeit nézze. Egyelőre nincs terv az MKB és a BB összevonására. Azt ugyanakkor elmondta Varga, hogy nem az a hosszú távú cél, hogy a bankok állami tulajdonban legyenek. Vagyis a cél az, hogy előbb-utóbb magántulajdonba kerüljenek ezek a társaságok. Ez azonban a jövő zenéje - sallallalla. Ez pár év múlva lehet esedékes.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.