Megvalósult az írek rémálma, jön az alkoholmentes Guinness

Szentségtöréssel felérő tettre ragadtatta magát a Guinnesst gyártó Diageo szeszipari konszern, amely az ázsiai piacokra gondolva kifejlesztette a legendás ír sör alkoholmentes változatát.

A Guinness Zerót elsőként Indonéziában kóstoltatják meg a közönséggel – írja a Belfast Telegraph. A Diageo az Írországban eretnekségnek tekintett ötletet az alkoholmentes sörök iránti fokozódó távol-keleti kereslettel magyarázza, nem titkolva azt sem, hogy szikár profitszempontok is meghúzódnak döntése mögött.

Indonéziában tavasszal törvénnyel tiltották ki az alkoholtartalmú italokat a kiskereskedelmi forgalomból, még a gyenge sörökkel sem tettek kivételt. Válaszul a boltosok alkoholmentes sörökkel töltötték fel polcaikat, a japán Asahi Dry Zero és a holland Heineken-csoporthoz tartozó, de malajziai Tiger Maxx márka a legnépszerűbb közülük. Maga a piac mérete impozáns, a gond csupán az, hogy a negyedmilliárdos lakosság gyakorlatilag immúnis az alkohol csábításával szemben.

A hazai fogyasztók továbbra is csak az eredeti recept alapján főzött itallal találkozhatnak
A hazai fogyasztók továbbra is csak az eredeti recept alapján főzött itallal találkozhatnak
Toby Melville

A húsz évnél idősebbek közül egy friss felmérés szerint csupán 2,2 százalék ismerte el, hogy fogyaszt alkoholt, még ha nem is rendszeresen. A Guinness eddig is gyártott alkoholszegény, 0,5 százalékos sört Kaliber néven, de az abszolút nullás italát csak most kezdi forgalmazni. Az írek megkönnyebbülésére azt is közölték, hogy a Zerót nem fogják árusítani a szigetországban. Az alkoholmentes termékek piaca egyébként gyorsan nő, különösen ott, ahol vallási okokból tiltott a szeszfogyasztás.

A kategorikus tiltásnál enyhébb fokozatok is léteznek, Szingapúrban például áprilistól este fél tizenegy után lép érvénybe a teljes szesztilalom, amihez a kereskedők a „mentes” termékek csatasorba állításával próbálnak alkalmazkodni. Bár e termékek durván húsz százalékkal olcsóbbak, keresettségük egyelőre nem vetekszik hagyományos társaikéval. Érdekesség, hogy az alkoholmentes sörök két évvel ezelőttig ismeretlennek számítottak Szingapúrban. A helyiek idegenkedésüket az alkoholmentes söröket jellemző utóízzel magyarázzák.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.