Tranzakciós illeték: bírság a Volksbanknak

Jogsértően terhelte tovább ügyfeleire a tranzakciós illetéket a Volksbank. A PSZÁF 21 millió forint bírságot szabott ki, és visszafizetteti az így beszedett 200 milliót.

A kormány által megszüntetésre ítélt pénzügyi felügyelet (PSZÁF) hivatalból indított vizsgálatot a Magyarországi Volksbank Zrt.-nél, s ennek során megállapította: a bank március 2-tól „Könyvelési díj” elnevezéssel új díjat vezetett be húsz, már meglévő számlacsomagja, valamint két bankkártyája esetében, a hitelintézet által elismerten a tranzakciós illeték áthárításának céljából.

A hitelintézeti törvény rendelkezése szerint azonban új díjfajta bevezetésével a szerződést egyoldalúan nem módosíthatják a bankok. Márpedig a módosításhoz a Volksbank nem kérte az ügyfelek aktív hozzájárulását, csak annak hallgatólagos elfogadását vagy a szerződés felmondását tette lehetővé számukra.

A Volksbank ezt megelőzően, február 11. és március 1. között – a „Könyvelési díj” életbe lépéséig – húsz számlacsomagjánál az ügyfelekre nézve hátrányosan módosította a szerződésekben foglalt díjszámítási módot is, úgy, hogy a korábbi fix összegű helyett százalékos mértékű (de meghatározott minimumdíjat is tartalmazó) metódust vezetett be. A számítási módszer egyoldalú megváltoztatását viszont szintén tiltja a hitelintézeti törvény.

A történtek miatt a PSZÁF a jogsértő magatartás további folytatásának azonnali megtiltása mellett összesen 21 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Volksbankra. Egyúttal kötelezte a hitelintézetet: legkésőbb augusztus 15-ig fizesse vissza ügyfeleinek a tőlük „Könyvelési díj” jogcímen, illetve a díjszámítási mód megváltoztatásával a határozat kézhezvételéig jogszabálysértő módon beszedett díjakat. A hitelintézet a vizsgálat adatai szerint május elejéig összesen mintegy 233 millió forintot szedett be jogszerűtlenül, így az intézménynek ezt az összeget kell visszatérítenie.

A PSZÁF idén januárban rendkívüli adatszolgáltatás keretében kért információkat a hazai pénzforgalmi szolgáltatóktól arra vonatkozóan: a tranzakciós illetékről szóló jogszabály tavaly július végi kihirdetésétől fogva módosítottak-e szolgáltatási díjaikon, vezettek-e be új díjat, változtattak-e díjszámítási módszerükön, s mindezt mely megalapozó dokumentumok alapján végezték. Az első adatszolgáltatási válaszok alapján a PSZÁF márciusban fogyasztóvédelmi témavizsgálatot indított több pénzforgalmi szolgáltatónál.

A hatóság e piaci szereplők esetében jelenleg is vizsgálja azok tranzakciós illeték bevezetésével kapcsolatos lépéseit. Az eljárások eredményét a PSZÁF – az eddigi gyakorlatának megfelelően – nyilvános határozataiban teszi közzé. A PSZÁF a Volksbankon kívül eddig egy pénzintézetet, a KDB Bankot bírságolta meg a tranzakciós illeték szabálytalan áthárítása miatt. A bank 10 milliós büntetést kapott és 80 mililó forintot kellett visszafizetnie ügyfeleinek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.