Megúszhatjuk a brüsszeli forrásvesztést

Szankcióval valószínűleg igen, forrásvesztéssel azonban nem feltétlenül jár, hogy Magyarország diszkriminálja a külföldi kivitelezőket az uniós pénzből megvalósuló útépítéseknél.

Az Európai Bizottság valóban felfüggesztette a kifizetéseket a hét regionális és közlekedési operatív program keretében finanszírozott, magyarországi útépítő projekteknél – erősítette meg magyar újságíróknak a Magyar Nemzet értesüléseit Shirin Wheeler, a regionális politikában illetékes bizottsági szóvivő, hozzátéve, hogy ez egy átmeneti és elővigyázatossági lépés. Az erről szóló levelet december 10-én küldte meg Brüsszel a magyar hatóságoknak.

Mint kifejtette: tavaly két auditot végzett a bizottság szakszolgálata, és ezek során felmerült a gyanú, hogy diszkriminatív lehet az a feltétel a pályázatok kiírásánál, amely előírja, hogy az adott útszakasz ötvenkilométeres körzetében vagy az adott megyében aszfaltkeverő gyáregységgel kell rendelkeznie a szerződő cégnek. Ez a bizottság szerint a gyakorlatban diszkriminálhatja a külföldi, illetve nem helyi kivitelezőket, cégeket.

A szóvivő nem erősítette meg, hogy 170 milliárd forintot tehet ki a véglegesen visszatartott összeg. Wheeler elmondta, folyamatos a párbeszéd a magyar hatóságok és a bizottság között, és valójában Brüsszel a magyar hatóságoktól várja, hogy megmondják, értékelésük szerint mennyi szerződést, és mekkora összeget érinthet az ügy. A bizottság azt is elvárja, hogy a magyar hatóságok emellett megváltoztassák ezt az előírást.

Az eljárás hasonló a tavalyi esethez, amikor a bizottság azt kifogásolta, hogy a részben uniós pénzből megvalósuló építőipari beruházásokon csak olyan mérnökök dolgozhatnak, akik magyar kamarai tagok. Végül szeptemberben jutott egyezségre Lázár János államtitkár és Johannes Hahn, a regionális ügyekkel foglalkozó EU-biztos ötszázalékos pénzügyi korrekcióról, azaz a végleg visszatartott, illetve átcsoportosított uniós forrás mértékéről. A maximális pénzügyi korrekció összege a mostani ügyben az érintett szerződések értékének 25 százaléka lehet.

Wheeler megerősítette, hogy a 25 százalékos korrekció lehetősége az asztalon van, de ez a pénz sem veszne el Magyarország számára, csak át kéne csoportosítani más projektekre. Wheeler hangsúlyozta, hogy elegendő idő van a források átcsoportosítására, tehát nem biztos a pénzvesztés. Bizottsági forrásaink szerint azonban valószínűtlen, hogy ennyi lesz a végleges korrekció mértéke, hiszen ez az egész egy alkufolyamat. Úgy tudjuk, a bizottságnál körülbelül hetven szerződésről gondolják, hogy érintett lehet az ügyben.

Wheeler azt is megerősítette, hogy Lázár és Hahn kedden találkoznak. Mint mondta, elsősorban a következő hétéves pénzügyi keretről, és a magyar partnerségi szerződésről tárgyalnak, de ez a kérdés is napirenden lesz. Forrásaink azt sem zárják ki, hogy már ezen a találkozón sikerül megegyezni a pénzügyi korrekció mértékéről, és lezárulhat a kérdés. Azt, hogy miért most merült fel ez a probléma, amikor már 2007 óta ez a gyakorlat, egy forrásunk azzal magyarázta, hogy nincs minden évben audit, a könyvvizsgálás most történt és fedezte fel a hibát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.