Szélbe fordul és napra megy az MKB

Új befektetési alap indítását jelentette be ma az MKB Befektetési Alapkezelő (MKB BA) Zrt. A tárasaság a megújulóenergia-szektorban tevékenykedő vállalatok részvényeire koncentrál a tőke- és hozamvédett származtatott alapjában.

Új befektetési alap indítását jelentette be ma az MKB Befektetési Alapkezelő (MKB BA) Zrt. A tárasaság a megújulóenergia-szektorban tevékenykedő vállalatok részvényeire koncentrál a tőke- és hozamvédett származtatott alapjában – mondta a Daróczi Andor, az MKB BA vezérigazgató helyettese. A futamidő négy éves, s 2015. júliusában jár majd le, amely időszakra 12 százalékos védett hozamot nyújt. Azaz ezt a hozamot mindenképpen kifizetik, s egyébként nincs hozamplafon.

Az említett 12 százalékos az MKB BA befektetési politikája biztosítja – jegyezte meg a vezérigazgató helyettes -, ugyanis az új, Megújuló Energia Tőke- és Hozamvédett Származtatott Befektetési Alap saját tőkéjét betétekbe és származtatott eszközökbe fekteti. A bankbetétek arány meghaladja majd az alap tőkéjének 80 százalékát.

Az alap opciós konstrukciójában szereplő 10 részvényt pedig olyan formán válogatták össze, hogy a szektor széles lefedettségét nyújtson, így kisebb és nagyobb cégek is megtalálhatóak a portfólióban, Így a társaságok között megtalálható a General Electric, vagy a francia EDF Energies, de a szélenergia-piac vezető vállalatának számító, a dán Vestas Wind papírjai is.

A részvénykosárban egyenlő súllyal szerepelnek a részvények, amelyek értékeit a negyedévente esedékes összevetési időpontokban „rögzítik” az induló árfolyamokhoz képest. Az ezek alapján részvényenkénti teljesítmények súlyozott átlagának 12 százalékot meghaladó részét pedig lejáratkor fizetik majd ki opciós hozamként.

Arra a kérdésre, hogy miért nem hosszabb futamidőt választottak Csorba Nikoletta, a MKB BA vezérigazgatója úgy válaszolt: bár a szektorban valóban nagy potenciál van, de alapvetően lakossági ügyfelek számára szeretnék értékesíteni az alapot, s számukra például egy öt éves futamidő még mindig nagyon hosszúnak tűnik, így kevésbé vonzó számukra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.