Megugrott Oroszország európai gázkivitele

A Gazprom az első 11 hónapban 17 százalékkal több gázt szállított Európába - közölte az orosz gázmulti. Európai átlagáruk köbméterenként 87 forintnak felel meg. Ha igaz, hogy Magyarország tarifája ennél még mindig magasabb, akkor a 120 forint körüli eladási árhoz képest a magyarországi gázellátók zsebében alig marad valami.

Az orosz Gazprom 2013 novemberéig 144,9 milliárd köbméter gázt szállított Európába és Törökországba. Ez 17 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. Az orosz szolgáltató úgy számol, hogy exportja az év végére elérheti a 160 milliárd köbmétert.

A növekedést kiemelkedően hideg évkezdésnek és a fogyasztási szezon ebből következő meghosszabbodásának tudják be. A 17 százalékos növekedés sikeresen ellensúlyozta a 2011 és 2012 közötti 10 százalékos esést, amikor a kivitel 136 milliárd köbméterről 123,7 milliárdra csökkent. Az európai-törökországi kivitel átlagára ezer köbméterenként 387 dollár. Számításunk szerint ez köbméterenként 87 forintnak felel meg. (A magyarországi ár a különböző pletykák szerint ennél magasabb, ami ugyanakkor már-már megközelíti a bruttó, elvileg a magyarországi gázellátók árrését is tartalmazó, mintegy 120 forintos köbméterenkénti árat.)

Európában leginkább a finnek függnek az orosz gáztól: a csővezetékeken érkező gáz minden egyes köbmilliméterét a Gazpromtól kapják. Utánuk a szlovákok a legkiszolgáltatottabbak: északi szomszédunk földgázának 91 százalékát biztosítja az orosz piac. Lengyelország 83 százalékot köszönhet nekik. Magyarország a negyedik helyen áll: az ország körülbelül 13 milliárd köbméternyi éves fogyasztását 81 százalékban biztosítja a vezetéken érkező orosz gáz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.