Pluszban az európai autópiac

Norvégia plusz 85 százalék, Románia mínusz 62 százalék.

Biztató számokat közölt mai jelentésében az Európai Autógyártók Szövetsége: a végleges adatok alapján 2010. januárjában 1,085 millió új személyautó kelt, ez 13 százalékkal több a tavalyi év azonos időszakához képest. A legnagyobb európai piac azonnal megérezte, hogy megszűnt a roncsprémium: a németeknél 181 ezer új autó kelt el, ami 4,3 százalékkal kevesebb.

A növekedés mértékben 81 százalékkal Norvégia vezet, majd a 62 százalékos Portugália következik. A visszaesésben mínusz 85 százalékkal Románia az első.

Amíg a régi uniós tagoknál 15,7 százalékkal nőttek, az új tagországokban 23,5 százalékkal estek az eladások, igaz, ezek együttes darabszáma 51 ezer, ami huszada az EU 15-öknek. Továbbra is VW AG áll az élen 224 ezer autóval, ami 11 százalékos növekedést jelent. Az európai cégcsoportok többsége, a PSA Peugeot Citroen, a Renault, a General Motors és a visszahívási hírektől terhes Toyota is növelte eladásait. Hondákból, Jaguárokból, Mazdákból, Mercedesekből, Mitsubishikből, Saabokból és Smartokból viszont kevesebb kelt el januárban.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.